פגמים בצוואה
צוואה היא מסמך משפטי מחייב אשר באמצעותו מצווה אדם כיצד הוא מעוניין לחלק את רכושו. חוק הירושה קובע כמה תנאים לבחינת כשרותה של צוואה. לדוגמה, צוואה בעדים היא צוואה פגומה בהיעדר חתימת העדים.
על פי סעיף 25 לחוק הירושה, לבית המשפט סמכות לקיים צוואה על אף פגם או חסר בצורתה . כאשר לבית המשפט אין ספק באמיתותה של צוואה, הוא יקיים את הצוואה למרות פגם אשר נפל בה. פגם זה יכול להיות פגם בחתימת המצווה, פגם בחתימת העדים, פגם כשרות העדים, תאריך צוואה מוטעה וכדומה (ההליכים מפורטים בסעיפים 23-20 בחוק הירושה).
במילים אחרות, ישנם כמה עקרונות המנחים את בית המשפט לקיים צוואה גם כאשר נפלו בה פגמים. עקרונות אלו הם עצם קיומה של הצוואה, היעדר ספק בנוגע לאמתותה, והיות הפגם בר תיקון. פגמים בצוואה אשר מאפשרים תיקון הם פגמים, כגון תאריך מוטעה, פגמים בחתימת המצווה, פגמים בחתימת העדים, עד קטין, פגמים מבחינת אישור 2 העדים באותו המעמד, שימוש בביטוי אחר במקום "זוהי צוואתי", היעדר אישור כי הוקראה הצוואה למצווה, רישום זיכרון דברים באיחור (בית המשפט קיים צוואה בעל פה גם כאשר זיכרון דברים בנוגע אליה נערך חודשיים לאחר אמירתה) ועוד.
פגמים נוספים אשר ניתנים לתיקון בבית המשפט הם פגמים הנקראים "טעויות סופר". טעויות אלו הן טעויות בשמות, בתאריכים, במספרי חשבון וכדומה. במקום שבית המשפט יקבע כי ניתן להתחקות אחר משמעותן האמתית של טעויות הסופר, יהיה אפשר לתקנן ולקיימן. יודגש כי קיימים פגמים שאי-אפשר לתקנם על פי סעיף 25 לחוק הירושה.
הליך הנוגע להתנגדות לצוואה מטיל על הטוען לאי-קיום הצוואה את הנטל להוכיח את טענותיו. אם עלה בידיו של המתנגד להוכיח את קיומו של פגם בצוואה, יעבור הנטל לכתפיו של הצד הטוען לקיום הצוואה, ועל הטוען לקיום הצוואה להוכיח מדוע יש לקיימה למרות הפגם אשר נפל בה. במקרה זה יבחן בית המשפט אם הוא שוכנע, על בסיס הראיות שהוצגו בפניו, כי הצוואה אכן משקפת את רצונו האמתי והחופשי של המצווה, למרות הפגמים בה. נטל הוכחה זה כולל גם את ההוכחה כי הפגם הנטען הוא בר תיקון וכן הוכחה כי הייתה למצווה גמירות בדעת בבואו לערוך את הצוואה.
יש לכם שאלה בענייני צוואות וירושות? זקוקים ליעוץ? פנו עכשיו באמצעות טופס יצירת הקשר בצד ימין למעלה או בטלפון : 03-5608877, 052-4545555 – ונשמח לעמוד לשירותכם.
קרא עוד: עו"ד לדיני משפחה