ביטול הסכם ממון, אימתי?
מצד אחד, הסכם ממון הוא הסכם במשפחה אשר כפוף לדיני החוזים, ומצד אחר מדובר בהסכם אשר קיבל תוקף משפטי (מטעם ערכאה משפטית או נוטריון). המשמעות העולה מכך היא שאפשר לתקוף את ההסכם ולעתור לביטולו אם יעלה בידי הצד הטוען להוכיח כי נפלו פגמים בעת כריתת ההסכם. פגמים אלו יכולים להיות מבוססים על חוק יחסי ממון בני בין זוג או חוק החוזים. במילים אחרות, הסכם ממון, גם כאשר ניתן לו תוקף של פסק דין, ניתן לביטול לפי עילות מסוימות.
תביעה לביטול הסכם ממון יכולה לתקוף סעיפים מסוימים בהסכם או לטעון לפגמים מבחינת פן ההסכם שבו. בני זוג המעוניינים בביטול הסכם הממון טוענים פעמים רבות כי מדובר בהסכם בלתי סביר אשר חתימה עליו נעשתה מתוך ניצול מצוקה או קיפוח של אחד הצדדים. עם זאת, הסכם ממון הוא הסכם הדורש תוקף משפטי, ולכן נטל ההוכחה הרובץ על כתפיו של הטוען לביטולו כבד במיוחד. בתי המשפט מכירים בחשיבותו של עקרון סופיות הדיון, ואין הם מאשרים בנקל ביטול הסכם הגורר התדיינויות משפטיות נוספות בין בני הזוג.
סעיף 2 לחוק יחסי ממון בין בני זוג קובע כי הסכם ממון חייב להיות מאושר על ידי ערכאה משפטית או נוטריון. מלבד זה, ההלכה הפסוקה קבעה כי אישור ההסכם תקף רק אם הבינו הצדדים באופן שאינו משתמע לשני פנים את משמעות סעיפי ההסכם ומהן השלכותיו. במקרים שיוכח בבית המשפט כי לא הוסברו לאחד הצדדים מגוון השיקולים העומדים בבסיסו של ההסכם, קיימת לעתים עילה לטעון לבטלותו.
טענות ביטול הסכם ממון המבוססות על חוק החוזים
הסכם ממון, ככל הסכם בין צדדים מעוניינים, הוא מסמך משפטי הכפוף להוראות חוק החוזים. בחוק החוזים מצוינות כמה עילות אשר בגינן אפשר לעתור לביטול חוזה, ובכלל זה חוסר תום לב, אי-גילוי נאות, מרמה, טעות, הטעיה או עושק.
לדוגמה, אם לאחד הצדדים היו נכסים או חובות אשר לא דווח עליהם בעריכת הסכם הממון, יכול הצד השני לטעון כי יש לבטל את ההסכם. דוגמה נוספת היא כאשר אחד הצדדים ניצל מצוקה של הצד האחר, כגון חולשה פיזית או נפשית (למשל חתימה על הסכם ממון במקום שהתקיימו יחסים אלימים מצדו של הגבר כלפי האישה). במקרה זה, היה אפשר לעתור לביטול הסכם הממון מחמת עושק. על פי סעיף 30 לחוק החוזים, דינו של הסכם אשר נוסחו בו סעיפים מקפחים העומדים בניגוד לתקנת הציבור – להתבטל.
לסיכום, אי-אפשר לבטל הסכם ממון ללא קבלת סיוע משפטי. לפיכך מומלץ לפנות לעורכי דין המתמחים בתחום דיני המשפחה ודיני החוזים כדי לבחון את קבילותו של הסכם הממון, אם מדובר בצד המעוניין לקיים ההסכם, ואם הצד הפונה המתנגד למסמך.
יש לכם שאלה בענייני הסכם ממון? זקוקים ליעוץ? פנו עכשיו באמצעות טופס יצירת הקשר בצד ימין למעלה או בטלפון : 03-5608877, 052-4545555 – ונשמח לעמוד לשירותכם.