אישה מורדת – בית הדין הרבני
לפי ההלכה היהודית, אשה מורדת מוגדרת ככזו לאחר שנטען שהיא מסרבת לקיים יחסי אישות עם בעלה. מה אומר החוק ומהן המשמעויות המשפטיות לגבי אשה מורדת?
גישת בית הדין הרבני
מאחר והגדרת אשה מורדת מקורה בהלכה היהודית, מקרים כאלו נידונים בבית הדין הרבני.
בחלק מן המקרים, יקבל בית הדין הרבני את עמדת האשה שמסרבת בתוקף לקיים יחסי אישות עם בעלה, ובתנאי שמתקיימים הטיעונים הבאים:
- הבעל עזב את הבית
- האשה גילתה כי בעלה מקיים יחסי אישות או רומנטיים עם אשה, או נשים אחרות
- הבעל נוהג באשתו ביחס משפיל, בגסות ואף באלימות
- הבעל מכאיב לאשתו במהלך קיום היחסים
- האשה אינה מוכנה לקיים יחסי אישות בהתאם לרצונו בלבד
במידה והאשה הוגדרה על ידי בית הדין הרבני כאשה מורדת, והיא מצויה בהליכי גירושין, היא תאבד זכויות רבות. לכן, בית הדין הרבני לא ממהר לזרז את תביעת הגירושין אלא מאפשר לאשה לחזור בה, כשהוא קובע לה פרק זמן של כשנה להתפייס עם בעלה ולחזור בה.
אם האשה אינה מקיימת את קביעת בית הדין הרבני והמלצותיו, יכול הבעל להתגרש מאשתו בהליך חד צדדי ,כלומר ללא תשלום דמי מזונות אשה, וללא תשלום הסכום הרשום בכתובה.
במקרים בהם טוען הבעל כי הסיבה לסירובה של אשתו לקיים עימו יחסי אישות היא בשל בגידת האשה עם גבר אחר, חובת ההוכחה של טענה זו חלה עליו. במידה ולא יוכל להוכיח את טענותיו, תהיה האשה רשאית לקבל דמי מזונות גם אם היא ממשיכה לעמוד בסירובה לקיים יחסי אישות עם בעלה.
אשה מורדת ואשה "מעין מורדת"
הגדרה נוספת לאשה מורדת היא "אשה מעין מורדת". מדובר באשה שלטענתה מוכנה לקיים יחסי אישות אולם לא מוכנה להעתיק את מקום מגוריה למקום רחוק או זר. כלומר, היא לא מוכנה לגור בבית מסוים בו בחר הבעל ולכן לא מתגוררת עימו ולא מקיימת עימו יחסי אישות שהיו מתקיימים לו גרו בבית אחר. זאת בניגוד לאשה מורדת אשר עזבה את בית בעלה מסיבות שאינן מקובלות על בית הדין הרבני.
בעוד שאשה מורדת עלולה לאבד את דמי המזונות שלה, בכל הנוגע לאשה שהוגדרה כ"מעין מורדת", לא פטור הבעל מתשלום מזונות.
מרוץ הסמכויות
בכל הנוגע לאשה מורדת, בית הדין הרבני יצדד ברוב המקרים בבעל, בעוד שבבית הדין לענייני משפחה יהווה היותה מורדת רק שיקול אחד מני רבים ולא העיקרי שהם, בבקשתה לקבלת גט.
לכן, במירוץ הסמכויות יש חשיבות רבה מאד לערכאה בה נפתח תיק הגירושין ומי פתח אותו, הבעל או האשה. כמובן שמאחר וסיכויי הגבר גבוהים יותר בבית הדין הרבני הוא יעדיף להגיש את התביעה שם, בעוד שבבית המשפט לענייני משפחה יש לאשה סיכויים גבוהים יותר, או לפחות שווים.
מסיבה זו, חשוב מאד שלא לבזבז זמן ולהיוועץ מוקדם ככל האפשר עם עורך דין לענייני משפחה הממחה בגירושין, שיסייע בעצה ויעוץ מקצועי ואף יזרז את הגשת התביעה.
לייעוץ/שאלה/התלבטות שלכם הנוגעת לענייני אישה מורדת – פנו עכשיו באמצעות טופס יצירת הקשר בצד ימין למעלה או בטלפון : 03-5608877, 052-4545555 – ונשמח לעמוד לשירותכם.