אלימות במשפחה
אלימות בקרב בני משפחה היא תופעה אשר נעשה שכיחה במחוזותינו. פעמים רבות מדובר באלימות מצד הבעל כלפי האישה או הילדים. אלימות במשפחה יכולה להיות אלימות פיזית, אלימות מילולית או אלימות נפשית. נשים מוכות רבות סובלות מ"תסמונת האישה המוכה" – תופעת הזדהות עם הבעל האלים, תוך כדי ראיית האישה במעשי הבעל פעולות אהבה ודאגה. תופעה נוספת היא הבנת מעשיו האלימים של הבעל תוך כדי הלקאה עצמית והפיכת הקרבן לאשם.
פעמים רבות ישנה תלות כלכלית גדולה של האישה בבעלה. תלות זו מביאה עמה חשש מפני מחסור כלכלי לאחר הגשת תלונה נגד הבעל. מיותר לציין כי חשש זה משאיר נשים רבות לסבול אלימות קשה ביותר. מלבד זה, בעלים אלימים ידועים כבעלים המבודדים את נשותיהם מהעולם החברתי. נשים אילו אינן זוכות לתמיכה הדרושה מקרוביהן כדי לאזור אומץ ולהגיש תלונה נגד הבעל האלים.
מערכת המשפט הישראלית הניחה כמה הגנות עבור נשים אלו. החוקים הרלוונטיים לעניין זה הם החוק למניעת הטרדה מאיימת התשס"ב-2001 והחוק למניעת אלימות במשפחה התשנ"א-1991. נשים אשר סובלות מאלימות מצד בעליהם יכולות לעתור לצווי הגנה מוגבלים בזמן מכוח חוקים אלו. כן, אפשר גם לעתור לקבלת צו מניעה מכוח תביעה למדור שלו.
נשים אשר סובלות מאלימות מצד בעליהם יכולות לפנות לבית המשפט לענייני משפחה או לבית משפט השלום ולעתור לבקשה למתן צו הגנה. נשים אלו יכולות גם לעתור לצו מניעה קבוע ולצדו בקשה דחופה למתן צו הגנה. סעדים אלו הם סעדים זמניים אשר מטרתם להגן על האישה במקרה שקיים חשש ממשי לפגיעה בה. לאחר מתן צו הגנה יכולה האישה לפעול לקבל צו הרחקה קבוע.
אם מדובר באלימות פיזית, נוטים בתי המשפט להעניק לאישה צו הגנה במהירות. אלימות פיזית ניתנת להוכחה בקלות יחסית (טופס תלונה במשטרה, מסמכים רפואיים, עדי ראייה). הפרה של צווי הרחקה והגנה יכולה להביא למעצרו של המורחק.
החוק למניעת הטרדה מאיימת מעניק לאישה סעד נוסף שבאמצעותו היא יכולה להתמודד עם אלימות מצדו של הגבר. סעיף 1 לחוק קובע כי מטרתו של החוק למניעת הטרדה מאיימת היא להגן על אדם מפני פגיעה בשלוות חייו, בפרטיותו, בגופו או בחירותו בידי אדם אחר. אם הוצא נגד אדם צו מניעה במסגרת חוק זה, נאסר על אדם זה להטריד את הנפגע, לאיים על הנפגע, לבלוש אחר הנפגע, לקיים קשר עם הנפגע ולהימצא בקרבת מקום עבודתו, מקום מגוריו או מקום לימודיו. בניגוד לצו הגנה, צו למניעת הטרדה מאיימת אינו דורש מהקרבן להוכיח אלימות פיזית או מילולית, ודי בהוכחת הטרדה, כגון בילוש ואיומים.
מדור שלו
במקרים של סכנה מוחשית לאישה בגין בעלה האלים, יכולה האישה לעתור לבית המשפט כי יוענק לה מדור שלו. למעשה, האישה מבקשת כי מדורה יהיה שלו ויתאפשר לה לחיות בשקט בלי לחשוש מאלימות בעלה.
לעומת צו הגנה, צו מניעה זה הוא פרי הפסיקה והדין העברי (שלפיו הילדים והאישה זכותם במסגרת מזונותיהם גם למדור שלו ושקט). סעד של הרחקת אדם ממקום מגוריו הוא סעד חמור ומרחיק לכת. לפיכך התנאים למתן צו מניעה נגד בן זוג בעבור מדור שקט נובעים משיקולים מחמירים.
מטרתו העיקרית של צו מניעה זה היא הבטחת המדור השקט והשלו של האישה והילדים. בתי המשפט יימנעו מלתת צו מניעה כאשר יוכח שהאישה פועלת בחוסר תום לב ומשתמשת בבית המשפט כחלק מאסטרטגיית גירושין.
הקריטריונים למתן צו מניעה עבור מדור שלו הם:
- סכנה מוחשית מידית המרחפת על ראש האישה
- מעשי האלימות שהוכחו הם בעלי חומרה מיוחדת
- הוכחה של אחריות הבעל למריבות והוכחת תחילתן
- גם אלימות רוחנית יכולה לשמש בסיס למתן צו הרחקה במקרים חריגים.
אפשר ליתן צו הרחקה גם כאשר עניין מדורם השקט של הילדים עומד כעניין לעצמו, והוא אינו קשור בהכרח עם מדורה של האישה. צו הרחקה מטעמים כלליים של טובת הילד מתנה במצב קיצוני בנסיבותיו, עד כדי סיכון חמור ומידי לנפש או לגוף. הצו יינתן בדרך כלל לתקופה קצובה, על שום כיבוד זכויות הקניין של הבעל.
יש לכם שאלה בענייני אלימות במשפחה? זקוקים ליעוץ? פנו עכשיו באמצעות טופס יצירת הקשר בצד ימין למעלה או בטלפון : 03-5608877, 052-4545555 – ונשמח לעמוד לשירותכם.