גניבת זרע: משמעויות משפטיות וחובת הוכחה
על אף המונח השגור, גניבת זרע אינה מצויה בהגדרות החוק הפלילי, כ"גניבה" שעונשה כדין עונש בגין עברה פלילית. גם בחוק הישראלי לא קיימת הגדרה משפטית למונח גניבת זרע, אולם הוא בכל זאת משקף תחושה אישית ומצב נפשי של גבר שאשה הרתה מזרעו ובניגוד להסכמתו.
מה בכל זאת קיים בתפיסה המשפטית בכל הנוגע לגניבת זרע ומה המשמעויות החוקיות בהתייחסות לילד שנולד?
מהי גניבת זרע?
המונח מתייחס לסיטואציה בה נוצר הריון בניגוד לידיעתו או הסכמתו של האב, שהניח שהאשה עימה קיים יחסים אינטימיים מוגנת מפני הריון.
התפיסה המשפטית בישראל גורסת כי על הגבר להיות ער לעובדה שבעצם קיום יחסי מין עם אשה, עלולות להיות השלכות סבירות שונות, ביניהן התעברות, ועליו להיות אחראי לכל השלכה שעשויה לנבוע מקיום יחסי המין.
משמעויות משפטיות
מבחינת החוק, אין בכלל משמעות רלוונטית לרצונו של הגבר בהריון האשה עימה קיים יחסי מין. הוא לא יכול לשלוט בהשלכות הביולוגיות שעשויות לנבוע בעקבות אותם היחסים, כפי שאינו יכול לכפות על האשה את הפסקת ההריון.
כלומר, גם אם אשה פעלה במרמה, טענה שהיא מוגנת באמצעי מניעה וכדומה, ונכנסה להריון מתוך כוונה ברורה לעשות כך, ובעצם "לגנוב" את זרעו של הגבר ללא הסכמתו וידיעתו, עדיין יחייב אותו בתשלום מזונות לילד שייוולד. בכל הנוגע לקטינים, טענת הגבר כי נלקח ממנו זרע במרמה, לא תבחן כלל על ידי בית המשפט במהלך תביעת מזונות או אבהות.
תביעה בגין גניבת זרע
הדבר היחיד שיכול גבר שנגנב ממנו זרע לטעון הוא באספקט הנזק שנגרם לו, או תביעה על הפרת חוזה בלתי כתוב.
במקרים אלו, ניתן יהיה להגיש תביעת נזיקין ולהשתמש בפקודת הנזיקין אשר קובעת שאין להציג בפני אדם מצג שווא. אם אשה טוענת שאין בכוונתה להתעבר והיא משתמשת באמצעי מניעה, משכנעת את הגבר שעימה שקיום יחסי המין הוא בטוח, הרי שהיא מציגה בפניו מצג שווא שמהווה עילה לתביעה.
אם כיוון התביעה נוטה להפרת חוזה בלתי כתוב, השימוש המשפטי נעשה בהסתמך על חוק החוזים, הטוען לתום לב במשא ומתן, כאשר במקרה הנידון, האשה פעלה שלא ביושר והונתה אותו, כדי שיקיים עימה יחסי מין, כשידועות לה התוצאות האפשריות.
חובת ההוכחה
הקושי העומד בפני גברים להוכיח את טענתם הוא משמעותי ביותר. לא קל לגבר להוכיח כי דרש מהאשה לעשות שימוש באמצעי מניעה, או כי נאמר לו על ידיה שהיא משתמשת בהם.
קשה גם להוכיח הפרה חוזית בעל פה, מאחר ושיחות מסוג זה מתקיימות במצבים אינטימיים להם שותפים רק הגבר והאשה וללא נוחות עדים שיאששו את טענת הגבר.
יחד עם זאת, חשוב להדגיש שוב ולציין כי על אף שהיו תקדימים בהם פסק בי המשפט פיצוי כספי לגבר אחרי שהשתכנע כי בוצעה גניבת זרע, עדיין, אין הגבר פטור מאבהות ותשלום מזונות לילד שנולד, זאת מאחר ולנגד בית המשפט עומדת תמיד טובת הילד.
כלומר, יכול להיווצר מצב בו הגבר זכה בתביעת נזיקין וקיבל פיצוי מהאשה, לא הכיר באבהות לילד שנולד ועדיין יהיה חייב בתשלום מזונות.
במקרים של חשד בהונאה וגניבת רע ללא הסכמה, חשוב מאד לפנות ללא דיחוי לעורך דין ולהיוועץ בהליכים המשפטיים האפשריים, כמו תביעת נזיקין או הפרת חוזה. על אף הקושי בהוכחת דברי הגבר, יכול עורך דין מומחה ובעל נסיון להוכיח את צדקת דבריו ולהראות כי נעשה עימו עוול וכי זרעו נלקח ללא הסכמתו או ידיעתו.
מנגד, גם אשה שהרתה מגבר, באופן מוסרי או פחות, חשוב שתעמיד את טובת הילד מעל הכל ותטען לקבלת מזונות ילד, כדי להבטיח את עתידו. גם במקרים כאלו, חשוב שהיא תיוועץ בעורך דין מוסמך ובעל נסיון, במיוחד אם עולה הצורך להוכיח את אבהות הגבר באמצעות בדיקת רקמות.
יש לכם שאלה בענייני גניבת זרע? זקוקים ליעוץ? פנו עכשיו באמצעות טופס יצירת הקשר בצד ימין למעלה או בטלפון : 03-5608877, 052-4545555 – ונשמח לעמוד לשירותכם.