מעוניינים ביעוץ מקצועי? הגעתם למקום הנכון

מלאו פרטים ונחזור בהקדם

    הוראות החוק בעניין צוואה הדדית

    כתיבה של צוואה משותפת עם בן הזוג הקראת צוואה הדדית. העקרון המנחה צוואה מסוג זה הוא שלא יכולה להתקיים צוואה של בן זוג אחד, ללא צוואת בן הזוג השני.

    מה אומר החוק על צוואות הדדיות ומה התיקונים שנערכו בו במהלך השנים?

    עקרון ההדדיות בצוואה

    מאחר ומדובר על צוואה משותפת, היא נקראת צוואה הדדית, מלשון הדדיות. זוהי צוואה שעורכים אותה בני הזוג במשותף, על גבי מסמך אחד או שני מסמכים נפרדים, כאשר בן הזוג מסתמך על בן הזוג האחר.

    חוק הירושה מאפשר לערוך צוואה הדדית, גם אם הזוכה לפי כל אחת מצוואות אלו הוא בן הזוג האחר ובין אם הוא צד שלישי.

    ע"פ חוק הירושה, רשאי עורך צוואה לחזור בו כל זמן מצוואתו, בכל עת, לבטל אותה או לשנות אותה, בין אם היא הדדית או לא. כל עוד לא עשה זאת, תהא צוואתו קיימת ותקפה. כמו כן קובע החוק מפורשות שצוואה ששוללת או מגבילה את זכותו של המצווה לבטל אותה או לשנותה – אין בה כל תוקף מחייב ואינה יכולה להתקיים עם תנאי כגון זה.

    עד לשנת 2005, לא הוסדר נושא הצוואות ההדדיות בחוק הירושה. בשנת 2005 תוקן חוק הירושה התשכ"ה, 1965והוסף סעיף 8א המסדיר את עניין הצוואות ההדדיות – סע' 8א לחוק הירושה, הקובע כי בכל הנוגע לצוואה הדדית "בני זוג רשאים לערוך צוואות מתוך הסתמכות בן הזוג האחד על צוואת בן הזוג האחר". (8א,א, צוואות הדדיות, תיקון 2005)

    סעיף ב לתיקון בחוק הירושה, קובע כי הדרך לביטול צוואה הדדית הינה כדלקמן:

    "לביטול צוואה הדדית לא יהיה תוקף אלא אם כן יתקיים אחד מאלה:

    • (1) בחייהם של שני בני הזוג – המצווה המבקש לבטל את צוואתו ימסור הודעה בכתב על ביטול הצוואה למצווה השני; נמסרה הודעה כאמור, בטלות הצוואות ההדדיות של שני המצווים;
    • (2) לאחר מות אחד מבני הזוג –
      • (א) כל עוד לא חולק העיזבון – בן הזוג שנותר בחיים ומבקש לבטל את צוואתו יסתלק שלא לטובתו, לטובת ילדו או לטובת אחיו של המוריש, מכל מנה או מכל חלק בעיזבון שהוא אמור לקבל לפי הצוואה ההדדית של המצווה שמת;
      • (ב) לאחר חלוקת העיזבון – בן הזוג שנותר בחיים ומבקש לבטל את צוואתו ישיב את כל שירש לפי הצוואה ההדדית לעיזבון, ואם השבה בעין בלתי אפשרית או בלתי סבירה – ישיב את שווי המנה או החלק בעיזבון שירש;"

    כלומר, המחוקק הגביל את האפשרות שאחד מבני הזוג לשנות צוואה הדדית באופן חד צדדי, אלא אם התקיימו התנאים שנמנו לעיל.

    מורכבות החוק

    על פניו עושה רושם כי סוגיית הצוואה ההדדית היא ברורה ופשוטה, כל עוד מתקיימים התנאים אותם מציב החוק. ואכן, עם התיקונים לחוק, הנושא הפך לנהיר יותר, והפחית במידה ניכרת תביעות וסכסוכים סביב ירושות בצוואות הדדיות.

    יחד עם הנאמר, קיימות מספר בעיות מובנות בחוק. למשל, אחד מבני הזוג הלך לעולמו ובן הזוג השני מחליט לחזור בו מהצוואה ההדדית. באפשרותו להעביר בחיים את כל רכושו לקרוביו, כך שיורשי בן הזוג הראשון, שהלך לעולמו, יתקשו לדרוש – ולקבל- את חלקם בעיזבון.

    דוגמא מעניינת נוספת: בני זוג שלכל אחד מהם ילד משלו החליטו, בהחלטה משותפת להוריש את רכושם לשני הילדים בחלקים שווים. לאחר מות אחד מהם משנה השני את הצוואה ומוריש אך ורק לילדו. ע"פ החוק, עליו להחזיר את כל מה שקיבל לעזבון אולם הוא לא קיבל דבר! הואיל ובצוואות ההדדיות הם הורישו את רכושם לילדים. כך יוצא שלאחר מות בן הזוג הראשון כל אחד מהילדים קיבל את חלקו של הנפטר ואילו לאחר מכן בת הזוג שינתה את הצוואה ההדדית והורישה את כל רכושה לבנה בלבד .

    בנוסף, החוק אמנם קובע שניתן לבטל צוואה הדדית באמצעות הודעה בכתב שתימסר לבן הזוג השני, אולם הוא אינו ברור לחלוטין ועלול יצור מחלוקת בנוגע לסוגי תקינות ביטול הצוואה והאופן בו בוצע ביטול זה.

    כדי להימנע ממצבים בלתי רצויים, ועל אף התיקונים שנעשו בחוק, כדי שסוגיית הצוואה ההדדית תהיה ברורה יותר, רצוי לערוך צוואה זו בליווי ויעוץ גורם מומחה, כדי שבצוואה לא יותרו נושאים שאינם פתורים, או סעיפים הנתונים לכמה פרשנויות. באופן זה לא יהיה כל פתח לסכסוכים על הירושה בעתיד ולכותבי הצוואה יהיה שקט נפשי ובטחון משפטי מפני כל מחלוקת ובעיה.

    ליווי של גורם משפטי מקצועי יבטיח לכותבי הצוואה ההדדית מסמך ברור, בטוח מפני תביעות משפטיות בעתיד ומקדם את האינטרס של שני המצווים.

    יש לכם שאלה בענייני צוואות וירושות? זקוקים ליעוץ? פנו עכשיו באמצעות טופס יצירת הקשר בצד ימין למעלה או בטלפון : 03-5608877, 052-4545555 – ונשמח לעמוד לשירותכם.

    מעוניינים ביעוץ מקצועי? הגעתם למקום הנכון

    מלאו פרטים ונחזור בהקדם

      המלצות מלקוחות

      המלצה 1

      טיפול מעולה. נאמנות ומסירות מכל הלב. אכפתיות בקיצור רמה גבוהה ושירות מעולה ומהיר.
      https://family-online.co.il/wp-content/uploads/2019/11/pic-profile.png

      המלצה 2

      השירות והזמינות של בתיה הכי טובים שיש!!! הצילה לי את החיים!!! החזירה לי את הילדים לאחר נתק של שנה וחצי !!!תותחית!!! מומלצת בחום ואהבה!!!
      https://family-online.co.il/wp-content/uploads/2019/11/pen.jpg

      המלצה 3

      ההתעקשות של בתיה לעמוד בהסכם ששומר על הילדים שלנו הייתה שווה את כל הדרך. אני לא יכול לתאר עד כמה עזרת לנו למצוא את הדרך לגירושים שלווים מבלי להיגרר לקרבות בבית המשפט. הסדרי המשמורת שהגענו אליהם מבטיחים את קיומה של מערכת יחסים עם הילדים. תודה על כל מה שעשית ועל זה שלא וויתרת על העתיד שלי ושל הילדים שלי!
      https://family-online.co.il/wp-content/uploads/2019/11/two-boys-sitting-on-bench-wearing-hats-and-long-sleeved-1619706.jpg

      המלצה 4

      עו"ד בתיה אשורי ליוותה את משפחתנו במהלך רכישתה של דירה חדשה. אין לתאר עד כמה הליווי והייעוץ המשפטי עזר בניסוח חוזה אשר שמר על האינטרסים שלנו והביא להשלמת העסקה המשתלמת ביותר בעבורנו.
      https://family-online.co.il/wp-content/uploads/2019/11/contract-3031680_1280.jpg

      ירושות נוספים

      ייפוי כוח מתמשך

      כתיבה של צוואה משותפת עם בן הזוג הקראת צוואה הדדית. העקרון המנחה צוואה מסוג זה הוא שלא יכולה להתקיים צוואה של בן זוג אחד, ללא צוואת בן הזוג השני. מה אומר החוק על צוואות הדדיות ומה...
      קרא עוד

      תביעה לשינוי משמורת על ילדים

      כתיבה של צוואה משותפת עם בן הזוג הקראת צוואה הדדית. העקרון המנחה צוואה מסוג זה הוא שלא יכולה להתקיים צוואה של בן זוג אחד, ללא צוואת בן הזוג השני. מה אומר החוק על צוואות הדדיות ומה...
      קרא עוד
      בית תוכנה לקידום אתרים בית תוכנה לקידום אתרים