נישואים אזרחיים
נישואין אזרחיים הם נישואין אשר התוקף הרשמי שלהם ניתן מהמדינה בתור גוף חילוני. בישראל, שהסמכות הייחודית להשיא בני זוג נתונה לבתי הדין הדתיים, נישואין אזרחיים אינם מוכרים אם נעשו בתוך תחומי המדינה. עם זאת, החוק בישראל מכיר בנישואין אזרחיים אשר נערכו בחו"ל.
במילים אחרות, זוג נשוי ירשם ככזה בישראל רק כאשר הוא נישא בטקס דתי בישראל או שהוא מוכר בחו"ל כזוג נשוי על בסיס הליך דתי או אזרחי. ממשלת ישראל ובית המשפט העליון קבעו בעבר כי יש להכיר בנישואין אזרחיים אשר נערכו בחו"ל כתקפים מכוח הסכמים בין-לאומיים שהמדינה חתומה עליהם.
נישואין אזרחיים שנערכו בחו"ל יוכרו על ידי משרד הפנים הישראלי אך ורק בהצגת תעודה רשמית מטעם המדינה שהם נערכו בה. זוגות בוחרים להינשא בנישואין אזרחיים מסיבות שונות, כגון ערכים ואידאולוגיה. מצב נוסף הוא כאשר בני הזוג הם פסולי חיתון על פי ההלכה (לדוגמה, נישואין יהודיים בין גרושה לכוהן) או נישואי תערובת בין בני זוג שלא מאותה הדת.
הבדלים בין נישואין אזרחיים ובין נישואין דתיים
על פי היהדות, הבעל חייב לזון את אשתו, ומכאן חלה חובתו למזונות האישה. יתרה מזו, על פי הדין העברי האישה "עולה אתו ואינה יורדת", ולכן כל טענה של הבעל כי כיום ירד מנכסיו ואין לו מספיק לזון את אשתו לא תישמע. שונה הדבר כאשר נישאים בנישואין אזרחיים. בנישואין אלה מקור החיוב אינו קיים, אולם בפסיקה תקדימית של בית המשפט העליון נקבע כי אישה אשר נישאה בנישואין אזרחיים זכאית למזונותיה מכוח דיני החוזים.
מבחינת גירושין, כאשר מדובר בבני זוג יהודים וברצונם להתגרש בישראל (אף שנישאו בנישואין אזרחיים), הם יידרשו לקבל גט לחומרה הואיל ועל פי הדין העברי הם נחשבים נשואים. הסמכות לדון בגירושין שלהם נתונה לבית הדין הרבני.
ההלכה הפסוקה קבעה כי כאשר מדובר בבני זוג יהודים בארץ, תושבי הארץ או אזרחיה, אם נישאו בארץ או בחו"ל, ואם נישאו בנישואין דתיים או אזרחיים, בתביעת הגירושין שלהם בארץ הסמכות אינה יכולה להיות אלא בידי בית הדין הרבני.
עם זאת, מבחינת בתי הדין הרבניים קיים הבדל בין זוגות אשר נישאו בנישואין אזרחיים מתוך בחירה ובין זוגות אשר היו מנועים להתחתן כדת משה וישראל בגין הלכה דתית. על כל פנים, כאשר בני זוג שנישאו בנישואין אזרחיים מגישים תביעה להתרת נישואין בבית המשפט לענייני משפחה התביעה מועברת לבית הדין הרבני הגדול, והוא נותן חוות דעת אם בני הזוג חייבים בגט לחומרה או שאפשר להתיר את נישואיהם בבית המשפט לענייני משפחה.
מבחינת הילדים, ההלכה היהודית קובעת כי הילדים חוקיים לכל דבר ועניין, גם כאשר ההורים נישאו בנישואין אזרחיים. מיותר לציין כי אביהם של ילדים בנישואין אזרחיים חייב במזונותיהם בתקופת הנישואין וגם לאחר גירושין.
יש לכם שאלה בענייני נישואים אזרחיים? זקוקים ליעוץ? פנו עכשיו באמצעות טופס יצירת הקשר בצד ימין למעלה או בטלפון : 03-5608877, 052-4545555 – ונשמח לעמוד לשירותכם.