מנהל עיזבון – תפקיד וסמכויות
על פי רוב, גם במקרים שהמנוח ציין מפורשות בצוואתו כי הוא מעוניין במינוי מנהל עיזבון, יכולים היורשים (כאשר הם כולם בגירים) לנהל את העיזבון בעצמם או למנות אדם מטעמם לניהול העיזבון בכפוף לייפוי כוח. אם קיימות מחלוקות בין הצדדים או כאשר אחד היורשים נעדר, אפשר להגיש בקשה למינוי מנהל עיזבון. בקשה למינוי מנהל עיזבון יכולה להיות מוגשת גם על ידי צד מעוניין (לדוגמה נושה הטוען כי אחד היורשים או המצווה חייבים לו כספים).
יודגש כי לא בהכרח מתקיים קשר בין גודל העיזבון ובין הצורך למנות מנהל עיזבון. בתי המשפט דנו בעבר במקרים שהעיזבון היה רב, אך ניהולו וכינוסו היו פשוטים. לעומת זאת, עיזבון שאינו רב יכול לעורר מחלוקות רבות בין הצדדים, באופן המצדיק את מינויו של מנהל עיזבון.
במקרים שמצווה מותיר נכסים אשר קיים צורך לטפל בהם תוך כדי ריכוזם באופן מסודר כדי לסייע בשמירה על זכויותיהם של צדדים שונים, בתי המשפט נוטים למנות מנהל עיזבון. מינויו של מנהל עיזבון זה יכול להתקבל בהתאם לבקשת אחד הצדדים או אם בית המשפט מגיע להחלטה שמינוי זה הכרחי בנסיבות המקרה. על פי רוב, מנהל עיזבון קבוע מתמנה לתפקידו בד בבד עם מתן צו קיום הצוואה או צו הירושה, לעומת מנהל עיזבון זמני הממונה מיד עם פטירת המצווה.
יודגש כי מינוי מנהל עיזבון נעשה בכפוף להסכמתו למלא תפקיד זה. אם הצדדים מסכימים על זהות מנהל העיזבון, תוגש לרשם לענייני ירושה הבקשה למינוי מנהל העיזבון. אם קיימות מחלוקות בין הצדדים בנוגע לזהות המנהל, יש להגיש את הבקשה לבית המשפט. בית המשפט ראשי למנות מנהל עיזבון מטעמו, גם כאשר אין המלצה בנוגע לזהותו מטעם מי מהיורשים.
תפקידיו של מנהל העיזבון
תפקידו של מנהל העיזבון הוא להיות אחראי לנכסי העיזבון באופן כולל. אין הוא אחראי לנכסים מסוימים בלבד בעיזבון. מלבד זה, מנהל העיזבון פועל כידו הארוכה של בית המשפט, והוא כפוף להוראותיו. אם מנהל העיזבון חש מסופק בנוגע להתנהלות מסוימת הקשורה בעיזבון, עליו להגיש בקשה למתן הוראות לבית המשפט. על פי רוב, בית המשפט ימנה מנהל עיזבון כאשר אחד היורשים פסול דין או קטין. תקופת המינוי של מנהל עיזבון היא 24 חודשים, כל עוד לא צוין מועד אחר בצו המינוי. הארכת תקופה זה כפופה להחלטה של בית המשפט, והיא תתקבל בהתאם לטעמים מיוחדים הקשורים בנסיבות המקרה.
מנהל העיזבון נושא בתפקיד של כינוס נכסי העיזבון, סילוק חובות העיזבון, וחלוקת היתרה בין היורשים על פי צו קיום צוואה או צו ירושה. מנהל העיזבון חייב לערוך מעקב ורישום של כל ההוצאות והכנסות הקשורות בעיזבון, באמצעות חשבון בנק נפרד אשר הוא פותח על שם העיזבון.
מבחינת הליכים משפטיים, מנהל העיזבון רשאי להמשיך ולנהל הליכי תביעה שפתח המצווה עובר לפטירתו. מלבד זה, מנהל העיזבון רשאי לפתוח בהליכי גבייה עבור סכומים המגיעים לעיזבון. אם הוגשה תביעה נגד העיזבון, על מנהל העיזבון להתגונן מפניה.
מנהל העיזבון יציין על גבי מסמכים הנשלחים בשם העיזבון כי מדובר במנהל עיזבון. אם מנהל העיזבון מעוניין לבצע רכישה, מכירה, שעבוד או השכרה של אחד מנכסי העיזבון, עליו לבקש הוראות לכך מבית המשפט. בקשה למתן הוראות תוגש לפני כל פעולה אשר חורגת מפעולת הכינוס והטיפול הקשורות בנכסי העיזבון. פעולות אשר נעשות בידי מנהל העיזבון ללא אישור בית המשפט הן פעולות חסרות תוקף. שכרו של מנהל העיזבון וכן ההוצאות הניהוליות השונות הקשורות בתפקידו חלות בדרך כלל על העיזבון.
יש לכם שאלה בענייני ירושה? זקוקים ליעוץ? פנו עכשיו באמצעות טופס יצירת הקשר בצד ימין למעלה או בטלפון : 03-5608877, 052-4545555 – ונשמח לעמוד לשירותכם.