אפוטרופוס לרכוש ולגוף עבור חסוי
החוק והפסיקה בישראל קובעים במפורש כי כל אדם כשר לדאוג לענייניו ולבצע פעולות משפטיות מיום בגרותו עד מותו. אדם כשר לבצע פעולות אלו כל אימת שהן לא נשללו ממנו בדרך של הליך משפטי. במילים אחרות, כשרות משפטית אינה אובדת לאדם אלא בגין החלטה מטעם בית המשפט.
אפוטרופוס הוא נאמן משמורת אשר מייצג את האדם בכל פעולה משפטית הנוגעת לעניינו של החסוי. אפוטרופוס יכול להיות אדם זר, גוף, ישות משפטית או קרוב משפחה. כל אחד מאלו רשאי גם לפנות לבית המשפט בבקשה למינוי אפוטרופוס לחסוי.
אפוטרופסות יכולה להיות רק לרכוש או רק לגוף או לשניהם יחד. חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות קובע כי בית המשפט לענייני משפחה יכול למנות אפוטרופוס לחסוי במקרים שהחסוי איננו מסוגל לדאוג לעצמו, לרכושו או לגופו. אפוטרופוס יכול להתמנות באופן זמני או קבוע. האפוטרופוס הממונה כפוף לאפוטרופוס הכללי וחייב בדיווח שוטף על מעשיו והוצאות שהוציא מכספי החסוי.
תקופת המינוי של האפוטרופוס וכן סמכויותיו והפעולות המותרות לו נקבעות על ידי בית המשפט לענייני משפחה. בבוא בית המשפט לקבוע את זהותו של האפוטרופוס הוא מסתייע בהמלצות שירותי הרווחה, רצון האדם ורצון בני משפחתו. בעת הגשת בקשה למינוי אפוטרופוס יש צורך לצרף מסמכים, כגון המלצות רפואיות מטעם פסיכיאטרים או רופאים או המלצות מטעם שירותי הרווחה.
אפוטרופוס לרכוש / לגוף – באילו מקרים ומה הדין:
אפשר לצרף לבקשה גם מועמד אשר מסכים להתמנות בתור אפוטרופוס לחסוי. אפוטרופוס ממונה בדרך כלל לאנשים הלוקים במחלת נפש, קשישים סיעודיים, קטינים אשר הוריהם נפטרו, קטינים אשר הוריהם אינם מסוגלים לדאוג להם, פסולי דין, אנשים בעלי פיגור וכדומה.
לאחר שהורה בית המשפט על מינוי אפוטרופוס לחסוי, פעולותיו המשפטיות של החסוי הן משוללת תוקף כל אימת שהן אינן מאושרות על ידי האפוטרופוס. החסוי מחויב לציית להוראות האפוטרופוס גם כאשר הוראות אלו מנוגדות לרצונו. האפוטרופוס אשר מונה הוא בר סמכות לבצע כל פעולה הקשורה למילוי תפקידו.
עם זאת, ישנן פעולות אשר דורשות את אישורו של בית המשפט, כגון נתינת ערבות או מכירת דירה. פעולותיו של האפוטרופוס חייבות להיעשות בכפוף לעקרון טובת החסוי. הלכה פסוקה כי על האפוטרופוס לנהוג בדרך שאדם מסור היה נוהג בנסיבות ענייניו של החסוי. לדוגמה, במקרים שמתקבלת החלטה בעניינו של החסוי, חייב האפוטרופוס לשמוע את החסוי אם זה מסוגל להבין את הדבר הנדון.
עם זאת, בית המשפט מניח בידיו של האפוטרופוס כוח רב, שכן הוא שולט בענייניו של החסוי ומנהל אותם. פעמים רבות קיימת קרבה בין החסוי ובין האפוטרופוס, אף שקשר זה מתאפיין בחוסר שוויון מבחינת כוחם של הצדדים. במקרים שבית המשפט נדרש לבחון את פעולותיו של האפוטרופוס, בוחנים בתי המשפט אם האפוטרופוס מבקש להפיק טובה לו או לאחר מהכוח הניתן בידו ואם לא הופעל שיקול דעת מוטעה של החסוי באופן שייגרם לו נזק כבד או שתיפגע רווחתו.
יש לכם שאלה בענייני אפוטרופסות? זקוקים ליעוץ? פנו עכשיו באמצעות טופס יצירת הקשר בצד ימין למעלה או בטלפון : 03-5608877, 052-4545555 – ונשמח לעמוד לשירותכם.