צוואה בעל פה
צוואה היא מסמך שאדם חותם עליו בחייו ומקבל תוקף יום לאחר מותו. המילה "מסמך" יכולה להטעות, שכן חוק הירושה מכיר בכמה סוגי צוואות קבילות, ובהן גם צוואות אשר אינן נערכות על גבי מסמך במשרד עורכי דין. אחת הדרכים לערוך צוואה במסגרת זו היא צוואה אשר נאמרת בעל פה.
חוק הירושה קובע כמה תנאים מצטברים אשר באמצעותם אפשר לבחון את כשרותה של צוואה בעל פה. מבחינת המצווה, צוואה בעל פה תהיה קבילה כאשר מדובר באדם חולה ותשוש אשר רואה את עצמו עומד מול פני המוות (לדוגמה, חייל קרבי לפני פעילות מבצעית מסוכנת או אדם גוסס שיודע שימיו ספורים).
חוק הירושה קובע כמה כללים נוספים בנוגע לצוואה בעל פה. ראשית, צוואה זו צריכה להיאמר בעל פה ובפני שני עדים אשר מבינים את שפתו של המצווה. עם זאת, אין כל חובה שעדים אלו יהיו נוכחים ביחד בפני המצווה בעת אמירת הצוואה. בית המשפט העליון קבע בעבר כי נוכחות העדים יכולה להיות טובה וקבילה גם במקרה שהעדים עמדו בפני המנוח בזמנים שונים. הפסיקה גם קבעה כי לשון צוואה בעל פה צריכה להיות לשון ציווי ולא לשון בקשה.
חובות העדים
קיימים כמה תנאים נוספים הנוגעים לפעילותם של העדים במועד הצוואה ולאחריה. עדים לצוואה בעל פה צריכים לרשום את דבר המצווה, לרבות נסיבות המקרה, על גבי זיכרון דברים. זיכרון דברים זה צריך להיחתם על ידי שני העדים ולהיות מופקד אצל הרשם לענייני ירושה סמוך ככל הניתן למועד לאמירת הצוואה. עדים לצוואה בעל פה מחזיקים באחריות רבה בנוגע לקיום הצוואה, ואי-עמידה של הצוואה בתנאי החוק עלולה להביא לשלילתה בבית המשפט.
צוואה בעל פה תהיה תקפה, בכפוף לכל התנאים אשר פורטו לעיל, למשך חודש ימים בלבד. אם בתום חודש הימים יהיה המצווה בחיים, תתבטל הצוואה בעל פה שציווה. בית המשפט נדרש לבחון סוגיות אלו תוך כדי התחקות אחר גמירות דעתו של המצווה. מלבד זה, השופטים מסתמכים במקרים אלו על הדברים שאמרו העדים לצוואה. בית המשפט בוחן אם הדברים אשר נאמרו הם בבחינת צוואה או שמא מדובר באמירות סתם.
בית המשפט העליון בחן נושא זה בפסיקתו וקבע כי לפני אישורה של צוואה בעל פה השופטים חייבים להיות בטוחים בכך שעסקינן בצוואה אמתית ללא ספק. מיותר לציין כי בעקבות נסיבותיה של הצוואה בעל פה והתלות בעדים, בית המשפט בוחן אותה בזכוכית מגדלת ותוך כדי הקפדה של ממש על דרישות החוק.
כיצד מתנגדים לצוואה בעל פה?
פעמים רבות בתי המשפט נדרשים לבחון את קבילותה של צוואה בעל פה, בייחוד כאשר ישנם מתנגדים הגורסים כי מדובר בצוואה מזויפת או בצוואה שאיננה כשרה. לדוגמה, בית המשפט פסל צוואה בעל פה במקרה שהוכח על פי מסמכים רפואיים כי המנוחה לא הייתה בפני המוות (אף שדובר באישה חולה מאוד). במקרה אחר נדחתה בקשה לקיום צוואה בעל פה אשר הופקדה אצל רשם הירושות רק כחצי שנה לאחר המועד המיוחס לעריכתה.
מיותר לציין כי במקרה של צוואה בעל פה אפשר להביא לבית המשפט את העדים לצוואה או את שלל הגורמים המעורבים במקרה (דוגמת בני משפחה, רופאים וחברים ). היות שצוואה בעל פה היא צוואה חלשה ביותר, נטל ההוכחה המונח על כתפי הטוען לקיומה הוא נטל כבד ביותר.
אישור צוואה בעל פה אשר נפל בה פגם
סעיף 25 לחוק הירושה מתיר לבית המשפט לאשר את קיומה של צוואה גם אם נפלו פגמים בצוואה, כל אימת שהשופטים סבורים כי הצוואה מבטאת את רצונו של המת. לדוגמה, בית המשפט אישר צוואה בעל פה אשר זיכרון דברים בנוגע אליה נערך חודשיים ימים בערך לאחר שנאמרו הדברים ושבועיים ימים לאחר פטירתה של המנוחה. במקרה זה, בית המשפט בחן את מערכת יחסיה של המנוחה עם ילדיה וקבע כי הגיוני הדבר שהאחרונה ציוותה את רכושה באופן מלא לילד אשר גר איתה וטיפל בה (ואין כל הפתעה שילדיה האחרים, אשר הפנו לה עורף, נושלו מירושתם).
לסיכום,
צוואה בעל פה היא מסמך מורכב מבחינה משפטית אשר פנים רבות לו. העיקרון העומד בבסיס דיני הצוואות הוא רצון המת. בתי המשפט יכולים לאשר או לבטל צוואה בעל פה, בהתאם לבחינת התנאים הקבועים בחוק והתחקות אחר נסיבות המקרה לגופו. לפיכך עורכי דין ממליצים כי במקרים שמוצגת צוואה בעל פה השנויה במחלוקת (הן מצד הנהנה והן מצד המנושל) יש לקבל ייעוץ משפטי מקצועי ומיומן.
יש לכם שאלה בענייני צוואות? זקוקים ליעוץ? פנו עכשיו באמצעות טופס יצירת הקשר בצד ימין למעלה או בטלפון : 03-5608877, 052-4545555 – ונשמח לעמוד לשירותכם.