ירושה וחובות
ירושה היא בדרך כלל זכייתם של יורשים בחלקים שונים מעיזבונו של מנוח אשר הלך לעולמו. עם זאת, לעתים רובצים על עיזבונו של המנוח חובות ונשאלת השאלה, האם יורשיו של המנוח חייבים בפירעון חובות אלו? לעתים חובות על העיזבון מתגלים בדרך של צו עיקול בלשכת ההוצאה לפועל או מכתב מטעם עורך דין המייצג נושה.
זכותו של אדם לקבל ירושה שצוותה לו, אולם לא קיימת חובה לקבל ירושה. קבלת ירושה, גם במקרים שהצוואה מורה על כך במפורש, איננה חובה המוטלת על נהנה מצוואה או ירושה על פי דין. יורש אשר איננו מעוניין בחלקו רשאי להגיש לבית המשפט לענייני משפחה או לרשם לענייני ירושה תצהיר בכתב המעיד על הסתלקותו מהירושה או מהצוואה. הסתלקות מירושה יכולה להתבצע רק לפני שחולק העיזבון.
זאת ועוד, יורש רשאי להסתלק מחלק מהעיזבון, אך לא מנכסים מסוימים בעיזבון באופן פרטני (ממנה). הסתלקות מירושה היא למעשה פטור עבור היורש מכל אחריות כלפי העיזבון, ומרגע שהסתלקות זו מתקבלת הוא אינו נחשב יורש. פעולה משפטית זו, של הסתלקות מירושה, אינה תלויה באישורו או בהסכמתו של מי אשר לטובתו מסתלקים מהירושה.
ישנה הבחנה משפטית בין חובות אשר נוצרו לפני שחולק העיזבון ובין חובות אשר נוצרו לאחר החלוקה. חובות אשר נצברו לפני חלוקת העיזבון חלים על העיזבון בלבד ולא על היורשים. חובות אלו נפרעים מנכסי העיזבון גם כאשר אין די בנכסי העיזבון כדי לשלם את כלל החובות.
חובות לאחר חלוקת העיזבון – מדובר בסוגיה מורכבת יותר. במקרים שחלוקת העיזבון התבצעה על ידי פרסום מודעה כנדרש, אשר הזמינה את הנושים להודיע על חובות הרובצים לטובתם על העיזבון, וחובות אלו נפרעו כדין, היורשים אינם חייבים בחובות העיזבון אשר מתגלים לאחר חלוקתו.
אם לא פורסמה הודעה כדין, והיורשים לא ידעו על חובות העיזבון, יישא כל אחד מן היורשים בחוב עד שיעור שוויו המלא של העיזבון. במקרים שיורש זכאי לנכס מן העיזבון מכוח צוואה, יורש זה אינו חייב בתשלום חובות מן העיזבון כל אימת שאפשר לפרוע את החובות מנכסים אחרים אשר לא ניתן בנוגע אליהם כל ציווי. אם יחויב יורש זה בחובות העיזבון, יהיה אפשר לחייבו עד שיעור הנכס אשר קיבל בצוואתו של המוריש.
ירושה בצוואה יכולה להורות על חלוקה לא שוויונית בחובות העיזבון. המוריש רשאי להורות על יורשים מסוימים כפטורים מחובות העיזבון או לחלק את האחריות לחובות על פי רצונו.
נושים ראשים לדרוש את פירעון חובות העיזבון שלא באופן יחסי לחלוקת העיזבון בין היורשים. לדוגמה, נושה רשאי לדרוש את פירעון חובו מאחד היורשים אשר קיבל נכס גדול מספיק כדי לפרוע חובו. במקרים שנושים לא הודיעו על חובות של העיזבון כלפיהם, למרות פרסום מודעה כדין, יכולים להגיש תביעה בתוך 24 חודשים ולגבות את חלקם באופן יחסי מיורשי העיזבון בהתאם לירושתם.
יש לכם שאלה בענייני צוואות וירושות? זקוקים ליעוץ? פנו עכשיו באמצעות טופס יצירת הקשר בצד ימין למעלה או בטלפון : 03-5608877, 052-4545555 – ונשמח לעמוד לשירותכם.