מזונות אישה – פסיקה ותקדימים
בדרך כלל, המונח "מזונות" מתקשר אצל רובנו, באופן אינטואיטיבי, לעובדה שהאב, חב במזונות ילדיו, על מנת להבטיח את קיומם ההולם לאחר הגירושין. יחד עם זאת, מזונות, לא חייבים להיות בהכרח רק מזונות לטובת ילדיו של האב, אלא שגם אישה, עשויה לעיתים להיות זכאית למזונותיה. אך מהם מזונות אישה? וכיצד הפסיקה מתייחסת למזונות אישה?
במאמר שלהלן, נתייחס לערב רב של פסקי דין שניתנו בכל הנוגע לזכותה של אישה למזונות, מכוח הדין הדתי – אישי, כדלקמן:
מהם מזונות אישה?
הכלל הוא, כי אישה זכאית למזונותיה, למזונות מבעלה, מהרגע שבו בני הזוג נפרדים ועד תום הליך הגירושין. לאמור, עד מתן הגט הסופי. בנוסף, מזונות אישה, נפסקים לרוב מרגע הגשת התביעה למזונות. בנוסף, נעיר כי זכאותה של האישה למזונות, נועדה להקנות לאישה את הזכות לקיים מרקם חיים הולם, אליו היא הורגלה בעת הנישואין. בין היתר, תכליתם של מזונות האישה היא להביא חלילה את האישה למצב של עוני, שהרי על הבעל מוטלת החוב "לזון" את אשתו מכוח הדין הדתי עברי, וכן בין היתר – מכוח הכתובה עליה חותם הבעל בעת הנישואין. יחד עם זאת, לא בכל מקרה תהיה האישה זכאית למזונות.
כך למשל, כאשר האישה מורדת, כלומר לא מקיימת את חובותיה כאישה נשואה, נוהגת בגסות כלפי הבעל, נוהגת עמו בחוסר הגינות ותום לב, היא עשויה לאבד את זכאותה למזונות. כאשר האישה עוזבת את הבית ללא סיבה מוצדקת, ובהתנהגותה מביאה בעצם לפירוק התא המשפחתי. דוגמא נוספת, היא במקרה של בגידה, כלומר – אישה שזנתה תחת בעלה, לאמור – קיימה יחסי אישות עם גבר אחר, לא תהיה זכאית למזונותיה.
בשולי הדברים, נעיר כי שיעור המזונות משתנה ממקרה למקרה, כאשר המזונות עצמם כוללים ומשקללים הלכה למעשה את כל צרכיה של האישה, החל ממדור, וכלה בצרכים בסיסיים, קוסמטיקה, ביגוד ועוד. כמו כן, מזונות אישה משולמים רק עד לרגע מתן הגט, לאחר מכן פטור הגבר מתשלום מזונות אישה.
מזונות אישה – פסקי דין ותקדימים:
- בית המשפט העליון, זה מכבר, פסק כי אישה תהיה זכאית למזונות, במקרה שבו בעלה מסרב לתת לה את גטה, למעשה בכך אשרר בית המשפט את החלטות בתי הדין הרבניים בנושא. (ראה: בע"מ 3151/14 פלונית נ' פלוני).
- במסגרת תמ"ש (ת"א) 33045-03-14, נקבע כי אישה תהיה זכאית למזונותיה, הגם שהיא עזבה את הבית, וזאת לאחר שהוכח לבית המשפט לענייני משפחה, כי הטעם לעזיבתה את הבית הייתה דווקא התנהגות הבעל. בהמשך, הוכח שהתנהגות הבעל השתנתה כלפיה לרעה, ואף בשלב מאוחר יותר, נודע כי אף החל להיפגע בחשאי עם בת זוג קודמת. כך שלמרות שהאישה עזבה את הבית, נפסק כי הבעל יהיה חייב במזונות אישה למשך 24 חודשים.
- במסגרת עמ"ש (חי') 47439-05-15 פלונית נ' פלוני, קבע בית המשפט המחוזי כי יש לשלול מאישה את מזונותיה, היות והיא אשר מסרבת לקבל גט מבעלה. בשל חשיבות הדברים, נבקש לצטט את אחת האמירות החשובות באותו פסק דין, לאמור: "נוכח כל האמור לעיל, וזכות היסוד של המשיב שלא להיות נשוי בעל כורחו, כאשר המערערת נוהגת בו בחוסר תום לב, מסרבת להתגרש ומתנה זאת בתנאים שאינם עולים בקנה אחד עם הסכמות מוקדמות אליהן הגיעו הצדדים, הרי שמכל אלה התחייבה אותה מסקנה אליה הגיע בית משפט קמא לפיה אין המשיב חייב עוד במזונות למערערת"(בפסקה י"ב).
- במסגרת עמ"ש 24533-11-12, נקבע כי יש להקדים את המועד הסופי שבו יהיה חב הבעל במזונות אישה, לאור העובדה שהאישה לא פינתה דירת מגורים משותפת לה ולבעלה, במשך תקופה ארוכה. עוד נפסק כי הבעל יהיה רשאי לערוך קיזוז של המזונות אותם שילם בעבר. נעיר כי באותו המקרה האישה למעשה הפרה הסכם ממון שנערך בינה לבין בעלה.
- במסגרת תמ"ש (י-ם) 10627-09-15, נדחתה תביעה של אישה לחיוב במזונותיה, היות והיא לא עמדה בנטל הקל המוטל עליה, והוא להוכיח כי סיבת סיום הזוגיות, מוטלת עליה. כך יפים הדברים שנכתבו בנדון: "סבורני, כי האישה לא עמדה בנטל המוטל עליה להוכיח, שמקור עזיבתה את הבית, או למעשה סירובה להתגורר עם האיש בדירה אותה שכר בשכונת ר., אינם במעשיה או ברצונה הבלתי מוצדק. זאת על אף שנטל הראיה המוטל על האישה בעניין זה הוא "קל כנוצה". לגרסת האישה האיש הוא שיזם את פירוד הצדדים, עת כינס את הוריה והודיעם, כי בדעתו להתגרש ממנה". (בפסקה 65).
לסיכום
במאמר דנא עסקנו במזונות אישה, להבדיל ממזונות ילדים. הכלל הוא כי הגבר מחויב במזונות אשתו רק עד למועד פקיעת הנישואין כדין. זאת ועוד, הכלל הוא לפי הפסיקה שהוזכרה במאמר, כי על האישה להראות שסיבת הגירושין ועזיבת הבית, טמונה בהתנהגות הבעל ולא בהתנהגותה, שאחרת היא לא תהיה זכאית למזונותיה. בנוסף, אישה שנוהגת בחוסר תום לב, כפי שגם הזכרנו בפסקי הדין לעיל, גם כן לא תהיה זכאית למזונותיה. מעבר לכך, כמובן שמומלץ להתייעץ בנושא באופן פרטני ורחב יותר, עם עורך דין מקצועי בתחום דיני המשפחה על מנת לברר את נסיבות המקרה ואת הדין הרלוונטי אליו.
יש לכם שאלה בענייני מזונות? זקוקים ליעוץ? פנו עכשיו באמצעות טופס יצירת הקשר בצד ימין למעלה או בטלפון : 03-5608877, 052-4545555 – ונשמח לעמוד לשירותכם.