רכוש
חלוקת רכוש בין בני זוג או בין בני משפחה איננה זהה לחלוקת רכוש בין שותפים רגילים הזרים זה לזה. לדוגמא, פירוק שיתוף בדירת מגורים משותפת במסגרת הליכי גירושין, אינו כפירוק שיתוף בנכס במקום בו מדובר בשני שותפים עסקיים. במידה ומדובר בהליכי גירושין, הצדדים מעוניינים לחלק את הרכוש ביניהם באופן בו פרידתם תהיה מוחלטת גם מבחינה כלכלית.
כמו כן, בניגוד לסוגיות אחרות הקשורות בהליכי גירושין, כגון משמורת הילדים או סידור הגט, חלוקת הרכוש נובעת מאינטרסים מנוגדים לחלוטין בין בני הזוג. אי לכך, מדובר באחד מן הנושאים המשפטיים הרגישים ביותר בין בני משפחה.
מיותר לציין כי בבואם של הצדדים להפריד את הרכוש המשותף, עולות פעמים רבות מחלוקות קשות המביאות אותם לפתחן של הערכאות המשפטיות.
ניתן לקבל החלטות הנוגעות לרכוש הצדדים באמצעות עריכת הסכמים כגון הסכם ממון, הסכם גירושין, הסכם לחיים משותפים או הסכם שלום בית ולחילופין גירושין. הסכמים אלו נועדו להביא לחלוקה צודקת ומוסכמת של הרכוש. יש לציין כי בכדי שהסכמים אלו יהיו בעלי תוקף מחייב של פסק דין, יש להביאם לאישור בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני.
דרך נוספת לחלק את הרכוש הינה באמצעות הערכאות המשפטיות. חלוקת רכוש בין בני משפחה יכולה להיות מוגשת לבית הדין הרבני או לבית המשפט לענייני משפחה. כמו כן, חלוקת רכוש בין בני זוג יכולה לכלול גם עניינים אשר אינם קשורים ברכוש גשמי וברור כגון נכסי קריירה ומוניטין, חשבון מוגבל וכדומה. במילים אחרות, גם במידה וישנם פערים גדולים בין בני הזוג, מוכרת תרומתו של בן הזוג במשק הבית ובטיפול בילדים בתור תרומה בעלת ערך כלכלי.
חוק יחסי ממון בין בני זוג קובע כי בין בני הזוג ישנו הסדר איזון משאבים נדחה. הסדר איזון משאבים זו הינו למעשה התחייבות דחויה אשר לפיה, במקרים של גירושין או מוות, זכאי בן הזוג לחלקו ברכוש הצדדים המשותף. במידה וחוק יחסי ממון בין בני זוג אינו חל על הצדדים, היות והנישואין ביניהם נערכו לפני ה-1.1.1974, חלה עליהם הלכת השיתוף שהינה הליך חלוקת הרכוש אשר מקורו בפסיקה.
יודגש כי בתי המשפט לענייני משפחה, ובתי הדין הרבניים, דנים גם בתביעות רכוש בין בני משפחה שאינם נשואים (כגון תביעה בין אחים, בין הורים לילדיהם, וכדומה).
לייעוץ/שאלה/התלבטות שלכם הנוגעת לנושאי רכוש, חלוקת רכוש במשפחה וכדומה – פנו עכשיו באמצעות טופס יצירת הקשר בצד ימין למעלה או בטלפון : 03-5608877, 052-4545555 – ונשמח לעמוד לשירותכם.
קראו עוד בתחום:
חלוקת רכוש – שווי נכסי קריירה
מהם נכסי קריירה בתביעה לחלוקת רכוש בין בני זוג? כיצד מחשבים נכסים אלו?
כתובה, מהי?
כתובה היא מסמך אשר מקורו בהלכה היהודית. כיום רבים סבורים כי הכתובה היא מסמך נטול יסודות משפטיים. עם זאת, כתובה יכולה להיות עילה בתביעת רכוש בהליכי גירושין…
הסכם ממון
מהו הסכם ממון? כיצד עורכים הסכם ממון? מהי החשיבות בעריכת הסכם ממון? הסכם ממון, האם רק לפני הנישואין?
ביטול הסכם ממון, אימתי?
כיצד אפשר לטעון שיש לבטל הסכם ממון? מהן העילות לביטול הסכם ממון אשר קיבל תוקף של פסק דין?
הלכת השיתוף
הלכת השיתוף היא הלכה אשר בית המשפט קובע בה כיצד יש לחלק את רכושם של בני זוג אשר נישאו לפני כניסתו לתוקף של חוק יחסי ממון בין בני זוג…
פירוק שיתוף בדירה
פירוק שיתוף בדירת מגורים משותפת איננו פירוק שיתוף רגיל בנכס מקרקעין. דיני המשפחה קובעים כמה הגבלות על פירוק שיתוף זה מכוח מערכת היחסים בין הצדדים…
זכויות פנסיה במסגרת הליך גירושין
פנסיה בהליך גירושין, האומנם? האם אפשר לתבוע פנסיה מבן הזוג בחלוקת רכוש וכיצד משולמת הפנסיה לבן הזוג התובע אותה?
הסדר איזון משאבים
מהו הסדר איזון משאבים? במה שונה הסדר זה מהלכת השיתוף? על מי חל הסדר איזון משאבים?
הסכם ממון מדורג
ניתן לקבוע מעין מדרגה, שלב שממנו והלאה יחול שיתוף ברכוש בין בני הזוג. למשל, מספר שנות נישואים, הולדת הילד הראשון, המשותף לזוג, או כל נקודת זמן אחר שמוסכמת על בני הזוג ואשר מנקודה זו ואילך יחול שיתוף ברכוש הזוג