הגדלת מזונות ילדים
פסיקת דמי מזונות ילדים מתקבלת בבתי המשפט לאחר בחינת צורכיהם של הילדים מצד אחד ומסוגלותם הכלכלית של ההורים מצד אחר. פסיקה זו נעשית תוך כדי ניסיון לצפות שינויים עתידיים בחייהם של הילדים וההורים. עם זאת, לא אחת נמצא כי דמי המזונות אשר נפסקו עבור הילדים אינם ממלאים את צורכיהם. גם שינויים במצבה הכלכלי של האם יכולים להשפיע על יכולתה לכלכל את ילדיה. במקרים אלו רשאים הילדים או האם להגיש תביעה להגדלת המזונות.
פעמים רבות בית המשפט מאשר את דמי מזונות הילדים בהסכם הגירושין שהגיעו אליו ההורים בהסכמה מוקדמת. במקרים אלו, שבית המשפט לא בחן לעומק את צורכיהם של הקטינים, רשאים הילדים להגיש תביעה עצמאית עבור מזונותיהם.
תביעה זו תבחן לראשונה את צורכי הקטינים, ובית המשפט יקבע את סכום מזונות הילדים החודשי עבורם. תביעה זו נחשבת תביעה ראשונית, ולא תביעה להגדלת מזונות ילדים, ולכן אין צורך להוכיח שינוי נסיבות מהותי שהוא עילה להגדלת המזונות.
במקרים שמזונות הילדים נקבעו בהליך משפטי אשר הסתיים בפסק דין ובית המשפט – בבואו לפסוק את שיעור מזונותיהם – בחן לעומק את צורכי הקטינים, יידרשו גם הקטינים להוכיח את צורכיהם ואת השינוי המהותי בנסיבות אשר בעקבותיו מתבקשת הגדלת מזונות הילדים כדי לזכות בהגדלת המזונות.
שינוי נסיבות זה חייב להיות שינוי נסיבות מהותי. בתי המשפט נוטים לבחון בדקדקנות רבה טענות הנוגעות להגדלת מזונות, ולא בנקל הם יפסקו לטובת התובע\ים. ההיגיון העומד בבסיס הכבדת הנטל הוא הרצון של בתי המשפט שלא לעודד התדיינויות רבות על נושאים שעסקו בהם הערכאות המשפטיות בעבר. לדוגמה, לא די בכך שהילד התבגר וההוצאות המספקות את צרכיו גדלו בהתאמה (הלכה פסוקה היא כי בית המשפט, בבואו לקבוע את מזונות הילדים, התחשב בצורכיהם מתוך ראייה לעתיד). עם זאת, ישנם שינויי נסיבות מהותיים אשר מצדיקים את הגדלת דמי המזונות, כגון שינויים במצב בריאותו של הילד או צורך בטיפולים פסיכולוגיים מיוחדים.
שינוי נסיבות מהותי אשר אינו תלוי בילדים
הגדלת מזונות הקטינים איננה חייבת לנבוע משינוי נסיבות מהותי מבחינת הילדים לבדם. גם שינוי נסיבות מהותי במצבה הכלכלי של האם יכול להיות עילה להגדלת מזונות הקטינים. לדוגמה, בית המשפט קיבל בעבר תביעה להגדלת מזונות במקרה שאישה עזבה מקום עבודה אשר פרנס אותה בכבוד כדי להפוך לעצמאית ובכך לבלות זמן רב יותר עם הילדים. במקרה זה קבע בית המשפט כי עזיבתה של האישה את מקום עבודתה היא שינוי נסיבות מהותי אשר יש בו כדי להשליך על מזונות הקטינים. דוגמה נוספת לשינוי נסיבות מהותי אשר יכול להביא להגדלת מזונות הילדים היא שיפור ניכר בהכנסותיו של האב.
כאן המקום לציין כי בתי המשפט בוחנים במקרים אלו גם את התנהלותה של האם בהגשת התביעה. לדוגמה, הגשת תביעה להגדלת מזונות ילדים זמן קצר לאחר קבלת פסק דין בנושא זה יכולה להיתפס בעיני בית המשפט כחוסר תום לב. מיותר לציין כי אם השופטים סבורים שהתביעה הוגשה כצעד אסטרטגי, כחלק מהמהלך הכולל בין בני הזוג, עלולה התביעה להידחות.
יש לכם שאלה בענייני מזונות? זקוקים ליעוץ? פנו עכשיו באמצעות טופס יצירת הקשר בצד ימין למעלה או בטלפון : 03-5608877, 052-4545555 – ונשמח לעמוד לשירותכם.