סירוב לשלם מזונות
נשים וילדים רבים בישראל, אשר אוחזים בפסק דין למזונות ילדים נתקלים לא אחת בסירוב של האב לשלם מזונות. הפרה של פסק דין למזונות או הסכם גירושין הכולל תשלום מזונות ילדים היא הפרה חמורה העולה כדי ביזוי בית המשפט.
דרך אחת להתמודד עם סרבן תשלום מזונות היא באמצעות פתיחת תיק בלשכת ההוצאה לפועל. ללשכת ההוצאה לפועל יש סמכות לנקוט צעדים נגד החייב. לדוגמה, בכוחה של הלשכה להוציא נגד החייב צו עיכוב יציאה מהארץ או לפעול בדרך של עיקול משכורת, עיקול חסכונות וכספים, עיקול רכוש, ואף הוצאת פקודת מאסר נגד החייב.
מזונות מהביטוח הלאומי
אמצעי נוסף אשר יכול לסייע בידיהם של האישה והילדים הוא פנייה למוסד לביטוח לאומי. המוסד לביטוח לאומי ישלם לילדים את תשלום המזונות החודשי על פי פסק הדין או בהתאם לתקנות. הסכום הקובע הוא הנמוך בין השניים. בד בבד עם תשלום המזונות המוסד לביטוח לאומי פועל לצורך גביית תשלום המזונות מן החייב באמצעות הליכי הוצאה לפועל.
אם סכום המזונות אשר משולם על ידי החייב לביטוח הלאומי גבוה מקצבת המזונות המשולמת לאישה, יהיו האישה והילדים זכאים לקבל את ההפרש.
גביית מזונות מהסבים
אפשרות נוספת העומדת לרשותם של האם והילדים היא פנייה לבית המשפט לחייב את הורי האב בתשלום המזונות. סעיף 4 לחוק לתיקון דיני המשפחה (מזונות) התשי"ט-1959 קובע כי אדם חייב במזונות שאר בני משפחתו, לרבות נכדיו. חיוב זה הוא כלפי בני משפחה, והוא אינו מוגבל למזונות קטינים בלבד.
החוק קובע שלושה תנאים מצטברים אשר מקימים עילה לחיוב במזונות כדלקמן:
- (1) יש בידו לעשות כן לאחר סיפוק הצרכים של עצמו, של בן זוגו ושל הילדים הקטינים שלו והילדים הקטינים של בן זוגו
- (2) אותו בן משפחה, על אף מאמציו, אינו יכול לספק את צרכיו מעבודה, מנכסיו או ממקור אחר
- (3) אותו בן משפחה אינו יכול לקבל מזונות לפי סעיף 2 או לפי סעיף 3 או מעיזבון, ואינו יכול לקבלם מבן משפחה הקודם לאותו אדם לפי הסדר שנקבע בסעיף 4.
מזונות ילד מורד
לעתים אבות מסרבים לשלם את דמי המזונות בגין סירובו של הקטין לפגוש אותם ולקיים את הסדרי הראייה. מיותר לציין כי האב אינו רשאי לעשות דין לעצמו ולהפסיק לשלם את המזונות, כל אימת שלא ניתן לכך אישור מטעם בית המשפט או בית הדין הרבני. עם זאת, אם הקטין אינו מעוניין לפגוש את האב, הוא עלול להיות מוכרז ילד מורד שאינו מכבד את אביו. במקרה זה עלולה להתבטל זכותו של הילד למזונותיו.
יש לכם שאלה בענייני מזונות? זקוקים ליעוץ? פנו עכשיו באמצעות טופס יצירת הקשר בצד ימין למעלה או בטלפון : 03-5608877, 052-4545555 – ונשמח לעמוד לשירותכם.