התנגדות לצוואה
צוואה היא מסמך שאדם חותם עליו בחייו ומקבל תוקף יום לאחר מותו. העקרונות העומדים בבסיס צוואה הם עקרון החופש לצוות ועקרון רצון המת. משמעותם של עקרונות אלו היא כי האדם רשאי לצוות בחופשיות כיצד הוא מעוניין לחלק את רכושו כאשר ילך לבית עולמו. הצוואה חייבת להיערך על ידי המצווה מתוך גמירות דעת, בדעה צלולה וכאשר המצווה מבין את טיבה. כמו כן, אדם רשאי לתקן את צוואתו בכל עת ועל פי שיקול דעתו.
צוואה מוגשת לקיום לרשם לענייני ירושה, והוא מעניק לה תוקף משפטי. הרשם לענייני ירושה מפרסם בעיתון את דבר הבקשה, וכל אדם מעוניין המתנגד לצוואה יכול להגיש לרשם לענייני ירושה התנגדות למתן צו קיום צוואה בתוך 14 יום מיום פרסום הבקשה לצו קיום צוואה. הרשם לענייני ירושה רשאי להאריך פרק זמן זה על פי שיקול דעתו (גם כאשר פקע המועד להגשת ההתנגדות). משמוגשת התנגדות למתן צו קיום צוואה מועברות הבקשה למן צו קיום צוואה וההתנגדות לבית המשפט לענייני משפחה, וזה ידון בהתנגדות.
התנגדות לצוואה – המצב המשפטי והפרוצדורה:
בחוק הירושה, קיימות העילות לפסילת צוואה. העילות הנפוצות להתנגדות לצוואה הן השפעה בלתי הוגנת, היעדר כשרות לערוך צוואה (המצווה לא הבין את טיבה של צוואה) קיימת צוואה נוספת בידי המתנגד, פגמים בצוואה, אחד הנהנים מהצוואה השתתף בעריכתה (מלבד צוואה בעל פה) וכדומה.
תקנה 19 לתקנות הירושה קובעת כי התנגדות לצוואה יש להגיש בכתב לרשם לענייני ירושה בכמה עותקים. עותקים אלו יחולקו בקרב הצדדים בתיק, ועותק אחר יימסר לבית המשפט. בכתב ההתנגדות לצוואה, על המתנגד לפרט את נימוקי ההתנגדות ואת נושא ההתנגדות. עליו לצרף לכתב ההתנגדות את המסמכים הרלוונטיים התומכים בטענותיו.
כתב ההתנגדות יוגש בצירוף תצהיר מאומת בפני עורך דין בנוגע לכלל העובדות הנטענות בכתב ההתנגדות. המתנגד יצרף לכתב ההתנגדות גם קבלה המעידה על תשלום האגרה וכן טופס פתיחת הליך. אם המתנגד מיוצג על ידי עורך דין, יצורף ייפוי כוח לכתב ההתנגדות.
נטל הראיה בהליך המשפטי, להוכיח כי קיימת עילת התנגדות לצוואה, מוטל על כתפיו של המתנגד. עם זאת, ישנם מקרים שיועבר הנטל לצד המעוניין בקיום הצוואה. לדוגמה, אם המתנגד יוכיח כי התקיימה תלות מקיפה ויסודית של המנוח בנהנה וכן הצוואה היא בעליל לטובת מבקשי קיום הצוואה, יכול בית המשפט להפוך את נטל הראיה ולהעמיד אותו לפתחו של המבקש את קיום הצוואה. היפוך נטל הראיה הוא מהלך משפטי אשר יכול להיות בעל משמעות הרת גורל בדיונים המשפטיים.
יש לכם שאלה בענייני צוואות וירושות? זקוקים ליעוץ? פנו עכשיו באמצעות טופס יצירת הקשר בצד ימין למעלה או בטלפון : 03-5608877, 052-4545555 – ונשמח לעמוד לשירותכם.