זכויות ידועים בציבור: בדיור, במזונות, בירושה ועוד
זוגות רבים בוחרים לחלוק את חייהם ביחד, לנהל משק בית במשותף ולהביא ילדים לעולם מבלי להינשא זה לזו.
הסטטוס שלהם יהיה קרוי ידועים בציבור, כאשר ברוב המקרים הם נהנים מזכויות של זוגות נשואים.
במקום כתובה: הסכם לחיים משותפים
לא תמיד נחתמת מערכת יחסים בין בני זוג בנישואים. רבים בוחרים שלא לעבור טקס נישואים דתי, או אפילו אזרחי, אולם באפשרותם לערוך הסכם לחיים משותפים שמקנה משנה תוקף לזוגיות שלהם.
בהסכם חיים משותפים כידועים בציבור, יכול הזוג לקבוע את התנהלות החיים המשותפים שלהם, בענייני דיור, גידול הילדים, חלוק רכוש במקרי פרידה, זכויות וחובות.
הסכם זה מזכיר במהותו הסכמי ממון שנחתמים בין חלק מבני זוג טרם נישואיהם.
זכויות ידועים בציבור בדיור
ידועים בציבור זכאים ליטול משכנתא לצורך רכישת דירה. יצוין כי אם מדובר בהלוואת משכנתא ממוסד בנקאי, הוא רשאי לסרב לבקשה, אולם במידה וסירב, יהיה זה לרוב ממניעים של חוסר עמידה בתנאי ההלוואה ולאו דווקא בשל היות המבקשים ידועים בציבור ולא זוג נשוי.
זכויות ידועים בציבור במזונות
במקרים בהם נפרדו בני הזוג הידועים בציבור, זכאים ילדיה של הידועה בציבור לקבל דמי מזונות ילדים. אם לא נערך הסכם מקדים בין בני הזוג והתגלעו ביניהם חילוקי דעות, הם יכולים לפנות לבית המשפט שיפסוק את גובה דמי המזונות שיקבלו הילדים.
הידועה בציבור עצמה אינה זכאית לקבלת דמי מזונות אשה, אלא אם כן הוסכם אחרת בינה לבין בן זוגה.
יחד עם זאת, בחלק מהמקרים פוסק בית המשפט כי הידועה בציבור תקבל דמי מזונות לפרק זמן קצוב שהוגדר מראש וישמש לה לשיקום, הסתגלות למצב החדש ובניית חיים חדשים.
פרק הזמן מוגדר בהתאם לנסיבות, למשל, תקופת החיים המשותפים עם בן זוגה, האם הייתה תלויה כלכלית בבן זוגה, מה יכולת ההשתכרות שלה וכדומה.
כאמור, מדובר בפרק זמן קצוב אותו יעריך בית המשפט. מאחר ומדובר בפרק זמן קצוב, ניתן לשלם את המזונות כסכום חד פעמי, או במספר תשלומים.
בכל הנוגע למשמורת על הילדים, זכויות ידועים בציבור הן זהות לזכויות – ואף חובות – של זוגות נשואים שהם הורים לילדים משותפים.
ירושה
אם נפטר אחד מבני הזוג, זכאי לקבל הידוע בציבור שנותר בחיים לחלקו בירושה, אלא אם נערך מראש סיכום אחר, בכתב, כמו למשל צוואה.
ידועים בציבור נכללים בין שארי הנפטר הזכאים לעזבון, גם אם היו לו ילדים מנישואים קודמים.
כאמור, אם נכתבה ירושה, שלא תחת כפייה ובראש צלול, הפרטים הרשומים בה בנוגע לחלוקת העזבון, הם אלו הקובעים.
ידועים בציבור רבים, ובמיוחד זוגות שזהו פרק ב' בחייהם ויש להם ילדים מנישואים קודמים, נוטים לערוך הסכם חיים משותפים, שהוא חוזה בו מסוכמים תנאים שונים, ביניהם חלקם בירושה במקרה של פטירת אחד מהם.
זכויות סוציאליות לידועים בציבור
ישנם מקרים שזכויותיהם של ידועים בציבור אפילו עולות על אלו של זוגות נשואים.
אחד מהם הוא זכויות סוציאליות של בן הזוג, במידה ונפטר.
ידועה בציבור שבן זוגה נפטר, תמשיך לקבל את הזכויות הסוציאליות שבן זוגה צבר עד מיועד פטירתו. גם אלמנה שחיה עם זוג כידועים בציבור, תמשיך לקבל קצבאות שונות, זאת בניגוד למצב בו היתה נישאת לו ומספידה את זכותה לקצבאות.
פרידה בין ידועים בציבור
במידה ונפרד זוג ידועים בציבור, חלוקת הרכוש תתבצע כמו חלוקת רכוש בגירושין, זאת בתנאי שלא הכינו הסכם רכוש מראש.
אם היו ברשות הידועים בציבור נכסים עוד לפני שהפכו לזוג ידועים בציבור, יהיה עליהם להוכיח על כוונת שיתוף, אחרת יישאר הרכוש של בן הזוג מהתקופה שלפני הזוגיות, בידיו בלבד.
מעמדם המשפטי של ידועים בציבור לא תמיד ברור לגמרי. ברוב המקרים, בוחן בית המשפט את המקרה לגופו ולא על פי חוק גורף, זו הסיבה שהפסיקה בתחום הידועים בציבור מגוונת ובלתי קוהרנטית.
הסיבה לכך היא כי מערכת המשפט בישראל לא הגדירה חד משמעית מיהו ידוע בציבור ומהן זכויותיו וחובותיו.
כיום, עם הכרת מעמדם של ידועים בציבור, בוחרים רבים מהם להמשיך ולחיות בסטטוס זה ולא להינשא, מטעמים אידיאולוגיים, נוחות ואף מטעמים כלכליים, מכיוון ששיעורי המס מתחשבים יותר בידועים בציבור מאשר בזוגות נשואים.
יש לכם שאלה בענייני ידועים בציבור? זקוקים ליעוץ? פנו עכשיו באמצעות טופס יצירת הקשר בצד ימין למעלה או בטלפון : 03-5608877, 052-4545555 – ונשמח לעמוד לשירותכם.