סעדים זמניים בהליכי גירושין
הליכי גירושין הינם הליכים אשר משפיעים באופן ישיר על אורח חייהם של כל בני המשפחה. אי לכך, עומדות לזכותו של כל אחד מהצדדים לבקש סעדים זמניים מבית המשפט, בד"כ במסגרת תביעת גירושין. סעדים אלו נועדו, על פי רוב, למנוע שינוי במצב הכלכלי המשפחתי, ולהבטיח את מזונותיהם של האישה והילדים.
מזונות זמניים
בעיקרון המזונות נקבעים ע"פ הדין האישי (יהודי , נוצרי, מוסלי וכד') . גבר יהודי התחייב בעת הנישואין (בכתובה) לזון את אשתו כל עוד הם נשואים. כמו כן, חובתו של אב הינה לזון את ילדיו עד גיל 18, וכאשר מדובר בילדים יהודים, גם במשך שירותם הצבאי או השירות הלאומי. לעיתים, בטרם נקבעים מזונות ילדים, ובטרם בני הזוג התגרשו, יכולים האישה והילדים לתבוע מזונות זמניים מהאב/הבעל.
למזונות הזמניים מספר מטרות. ראשית, הם נועדו למנוע חרפת רעב מהילדים והאם, וזאת עד אשר יפסקו מזונות קבועים עבורם. שנית, הם מאפשרים לאישה ולילדים לנהל את הליך הגירושין כאשר כלכלתם מובטחת, וללא חשש כי יאלצו הם לוותר על זכויות שונות בשל מצוקה כלכלית. זאת ועוד, מזונות זמניים נקבעים על דרך האומדנה ולא אחת הם גבוהים מהמזונות הקבועים. יודגש כי האישה זכאית למזונות כל עוד היא נשואה לבעלה ולאחר הגירושין היא אינה זכאית למזונות אישה. לכן מזונות זמניים משמשים לא אחת כזרז מבחינתו של הבעל/האב לתת לאישה את גטה ולבני הזוג את האפשרות להתגרש כדת וכדין ולהמשיך בדרכם הנפרדת.
עיכוב יציאה מהארץ
פעמים רבות, אחד הצדדים מבקש לעכב את יציאתו של הצד השני, והקטינים, מישראל. הסיבות להגשת בקשת עיכוב יציאה מהארץ בהליכי גירושין הינן רבות ומגוונות . לעיתים הסיבה לכך היא טקטיקה ללחוץ על הצד השני לסיים את ההליכים ולעיתים חשש אמיתי להתחמקות מתשלום מזונות או החשש לחטיפת הילדים לחו"ל והבטחת השארות הקטינים בישראל בטרם נקבעו הסדרי המשמורת. סיבה נוספת למתן צו עיכוב יציאה מהארץ היא מניעת עגינות על ידי בריחת הבעל מישראל בטרם מתן גט לאישה.
לעיתים, מומלץ כבר עם תחילת הליך הגירושין, וגם כאשר קיים חשש קטן בלבד לעניין זה, לפנות לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני ולבקש צו עיכוב יציאה מהארץ. לבקשה זו יש לצרף ראיות אשר יוצקות תוכן של ממש בחשש לגבי בריחה אפשרית של בן הזוג (ו/או הילדים) מהארץ. בתי המשפט אינם נענים לבקשה זו בכל מקרה. פסיקתם מבקשת אפוא לערוך איזון בין זכויותיו של המבקש להליך הוגן, לבין זכויות היסוד החוקתיות של הצד אשר תנועתו מעוכבת. קל וחומר כאשר מדובר בבעל דין הזקוק לנסוע לחו"ל במסגרת עיסוקיו.
עיקול
בית המשפט או בית הדין הרבני רשאים, בהתאם לבקשת אחד הצדדים, להטיל עיקול על זכויות, רכוש, כספים ו/או נכסים אחרים, וזאת על מנת למנוע מצב של הברחת נכסים או שינוי בעלות בהם בדרך של העברה, מכירה, נתינת מתנה ללא תמורה וכדומה. כמו כן, ניתן לעקל נכסים על מנת להביא לייחוד של רכוש מסוים לשם ביצוע פסק דין. לדוגמא, עיקול משכורת להבטחת תשלום מזונות. יצוין כי ניתן להטיל עיקול על נכסיו של בן הזוג, גם כאשר הם אינם בידיו. לעיתים, צו עיקול הינו אחד הסעדים המשמעותיים ביותר בהליכי גירושין ויש לפעול להשגתו בהקדם. אי לכך, מומלץ לפנות לעורכי דין העוסקים בתחום זה ולהתייעץ עימם מוקדם ככל האפשר.
צו מניעה
צו מניעה הינו צו אשר משלים למעשה את צו העיקול. מטרתו של צו זה הינה לשמר את מצב הנכסים הקיים ולאסור על בן הזוג השני לעשות דיספוזיציה בנכסים מסוימים (פעולות אשר מטרתן לשנות מצב ו/או בעלות של/על נכסים). לדוגמא, ניתן לבקש מבית המשפט צו מניעה מפני שינוי ברכוש משותף ללא הסכמתם של שני הצדדים למהלך.
צווי הרחקה וצווי הגנה
הליכי גירושין רבים, לצערנו הרב, מלווים במקרים של אלימות במשפחה בין הצדדים. מקורם של מעשים אלו יכול להיות בעוגמת הנפש המלווה את הגירושין, בטענות בגידה או מרמה, ולעיתים על מנת להלך אימים על הצד השני כאשר סוגיות כגון רכוש וילדים עומדות על הפרק. צד אשר מרגיש מאוים מן הצד השני, יכול לבקש מבית המשפט צווי הרחקה והגנה. מדובר בצווים זמניים אשר מטרתם הינה להרחיק בן זוג אשר נוקט כלפי בן זוגו באיומים או אלימות.
לסיכום
תהיה הסיבה אשר תהיה (סרבנות גט, אי קיום פסק דין, חשש מהברחת רכוש, אלימות במשפחה), ייתכן והליכי גירושין ידרשו מכם לפנות לבית המשפט לקבלת סעדים זמניים. סעדים זמניים הינם תרופה מיידית למצוקה קיימת, והם יכולים להיות משמעותיים גם מבחינת המשך ההליכים. אי לכך, מומלץ לפנות לעורכי דין העוסקים בתחום זה, בין אם אתם בצד המבקש את הצו, ובין אם אתם בצד הנפגע ממנו.
יש לכם שאלה בענייני גירושין? זקוקים ליעוץ? פנו עכשיו באמצעות טופס יצירת הקשר בצד ימין למעלה או בטלפון : 03-5608877, 052-4545555 – ונשמח לעמוד לשירותכם.