צוואה בפני רשות
באמצעות ארבעה סוגי צוואות אדם יכול לצוות את רכושו על פי רצונו, ואלה הן: צוואה בעל פה, צוואה בכתב יד, צוואה בעדים וצוואה בפני רשות. צוואה בפני רשות היא צוואה אשר נערכת עצמאית בפני רשות שיפוטית. רשות שיפוטית זו יכולה להיות רשם בית המשפט, שופט, דיין בבית דין רבני, והרשם לענייני ירושה. צוואה ברשות יכולה להיערך גם בפני נוטריון.
אדם אשר מעוניין לערוך את צוואתו בפני רשות יכול לעשות זאת באמצעות צוואה בעל פה או באמצעות כתיבת הצוואה בפני הרשות השיפוטית. אם מדובר בצוואה בעל פה, הרשות השיפוטית כותבת עבור המצווה את צוואתו, מקריאה לו אותה, והצדדים חותמים על הצוואה בהתאם לאישורו של המצווה.
לא אחת פונים מצווים לעריכת צוואה בפני רשות כאשר שפת האם שלהם איננה שפתו של המכהן בתור הרשות השיפוטית. במקרים אלו הצוואה בפני הרשות נערכת בשפה שהמצווה אינו שומע, והמסמך נרשם על ידי מתרגם. מתרגם זה יקריא למצווה את הצוואה לאישורה בשפתו, ולאחר מכן יצוין עניין זה בצוואה.
לאחר עריכת הצוואה רשאי המצווה להפקידה בידי הרשם לענייני ירושה. כאשר המצווה הולך לבית עולמו, ימציא הרשם לענייני ירושה את הצוואה עבור הנהנים ממנה. לעומת צוואות אחרות, צוואה ברשות אינה דורשת כי המצווה יכתוב את המסמך בכתב ידו, ואין כל משמעות לעדים בעת עריכתה. כמו צוואות אחרות, צוואה בפני רשות דורשת גם היא תיעוד מדויק של תאריך עריכתה, והמצווה חייב לחתום עליה.
כשרות משפטית
על פי תקנות הנוטריונים, כאשר אדם מעוניין לערוך את צוואתו בפני נוטריון, רשאי הנוטריון לבקש מן המצווה אישורים רפואיים על כך שהוא מבין את טיבה של צוואה ומסוגל לצוות תוך כדי גמירות דעת. אם המצווה נמצא במוסד רפואי או סעודי, חייב הנוטריון לקבל לידיו אישור רפואי כי המצווה כשיר להכין צוואה וכי הוא מבין את טיבה של צוואה.
אם מוגשת צוואה אשר נערכה בפני נוטריון, בעלי דין מסוימים להתנגד אליה בעילה שהמצווה לא הבין את טיב צוואתו.
לדוגמה, במקרה שהונח לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה נבחנה כשרות צוואה אשר נערכה בפני נוטריון והתנגדות אליה התקבלה בגין אי-הבנת טיב הצוואה והשפעה בלתי הוגנת. הנוטריון במקרה זה פגש את המצווה פעם אחת ויחידה כאשר המצווה סבל ממחלה סופנית ונטל שלושים כדורי הרגעה מדי יום. בית המשפט קבע כי הנוטריון היה אמור לבקש מהמצווה חוות דעת רפואית ואין די בעדותו בפני השופטים כדי להכשיר את הצוואה.
השופטים התחקו על נסיבות המקרה וקבעו כי אשתו של המנוח, אשר הייתה היורשת היחידה בצוואה, הפנתה אותו לנוטריון באמצעות מכר של חתנה. האישה אף דאגה לבודד את המנוח בשנותיו האחרונות, ובתוך כך יצרה תלות גדולה שלו בה (תלות זו הוגדרה בבית המשפט "השפעה בלתי הוגנת").
יש לכם שאלה בענייני צוואות? זקוקים ליעוץ? פנו עכשיו באמצעות טופס יצירת הקשר בצד ימין למעלה או בטלפון : 03-5608877, 052-4545555 – ונשמח לעמוד לשירותכם.