פירוק שיתוף בדירה
אחד המהלכים הטעונים ביותר בפירוק השיתוף ברכוש בין בני זוג בעת גירושין הוא פירוק השיתוף בדירת המגורים המשפחתית. מיותר לציין כי על פי רוב, דירת המגורים המשותפת היא הנכס בעל הערך הרב ביותר, ועל כן המחלוקות בנוגע אליו מורכבות. פעמים רבות דירת המגורים משמשת קורת הגג היחידה של בני הזוג, ולעתים ילדי בני הזוג עוד מתגוררים בה.
פירוק שיתוף בין בני זוג:
פירוק שיתוף בדירת מגורים משפחתית הוא למעשה התנגשות בין שני עקרונות משפטיים. מצד אחד, בן הזוג המעוניין בפירוק השיתוף מבסס את טענותיו על דיני המקרקעין הקובעים כי שותף במקרקעין רשאי לפרק את השיתוף בנכס על בסיס החלטתו האישית ובכל עת, ומצד אחר מיותר לציין כי אי-אפשר להותיר ילדים קטינים ללא מדור. מכירתה של דירת המגורים איננה מהלך פשוט. ידוע לכול כי פעמים רבות בני המשפחה (ובעיקר הילדים) רואים בדירת המגורים את מרכז חייהם.
הזכות לפירוק שיתוף בדירה מכוח חוק המקרקעין היא זכות בסיסית אשר נגזרת מזכויות קניין של אדם. עסקינן למעשה בזכות מהותית אשר ההלכה הפסוקה קבעה כי לבית המשפט אין כל סמכות או שיקול דעת לקבוע אחרת בתביעת פירוק שיתוף.
עם זאת, הלכה זו צומצמה על ידי בתי המשפט והמחוקק כל אימת שהיא נוגעת לדירת בני זוג. במקרים אלו רשאי בית המשפט לבחון את הנושא לגופו בעין רחבה היות שאין אנו עוסקים בשותפים זרים אלא בבני זוג (עליהם חלים גם דיני המשפחה). במקרים אלו, נדרש בית המשפט לבחון את מכלול הנסיבות העומדות בבסיסו של המקרה הנדון ולהגיע להחלטה המאזנת בין זכויותיהם וצרכיהם של בני הזוג ובין זכויותיהם וצורכיהם של המושפעים האחרים מההחלטה (דהיינו הילדים).
לדוגמה, אם דירת המגורים המשותפת היא חלק מתביעה כוללת לחלוקת רכוש הצדדים, רשאי בית המשפט לעכב את פירוק השיתוף בדירה עד בירור כלל ענייני הרכוש. ידוע כי פירוק השיתוף בנכס לפני שנידונו סוגיות הרכוש האחרות עלול לקפח את אחד הצדדים בהליכים המשפטיים העתידיים. עם זאת, אם בית המשפט סבור כי ההתדיינות בעניין רכוש הצדדים עלולה להימשך זמן רב, יהיה אפשר להורות על פירוק השיתוף בדירה כדי לא להטיל מעמסה כבדה על אחד הצדדים. לעתים, פירוק השיתוף בדירה בתחילת ההליך המשפטי יכול לזרז את שאר ההליכים בין בני הזוג ולהביא לסיום הדיונים ביניהם במהירות וביעילות.
אם חלה על בני הזוג הלכת השיתוף, יכול בית המשפט להורות על העברת הבעלות בדירה לאחד הצדדים, תוך כדי פיצויי הצד האחר, לאחר מכן, במסגרת זכויות רכוש אחרות. הליכי פירוק שיתוף בדירת מגורים שונים במקרה שחל על הצדדים חוק יחסי ממון בין בני זוג. במקרה זה, החוק קובע כי חלוקת רכוש הצדדים תתבצע רק בעת מתן הגט ופקיעת תוקפם של הנישואים.
במקרים אלו, יכול צד אחד לטעון לפירוק השיתוף בדירה מכוח דיני המקרקעין, ושאר ענייני הרכוש יידונו בהסדר איזון משאבים במסגרת תביעת הגירושין. בתי המשפט רשאים לפסוק במקרים אלו על בסיס נסיבות המקרה. השיקולים העומדים בבסיס פסיקתם של בתי המשפט בעניינים אלו הם הסדרת מדור הקטינים, משך ההתדיינות הצפוי בין הצדדים, האם התמורה עבור חלקו של אחד הצדדים בדירה תאפשר רכישת דירה חדשה או הסדרת מדור חלופי, מהי מורכבות הסכסוך בין הצדדים ועוד.
הבטחת מדור הקטינים
סעיף 40 לחוק המקרקעין קובע כי כל פירוק שיתוף בדירת מגורים משפחתית ייעשה רק לאחר הסדרת מדור חלופי עבור הקטינים וההורה המשמורן הגרים בדירה. במקרים אלו רשאי בית המשפט לעכב את ההחלטה על פירוק השיתוף עד אשר יוכח כי הוסדרה קורת גג עבור הקטינים וההורה המחזיק בהם.
יש לכם שאלה בענייני פירוק שיתוף? זקוקים ליעוץ? פנו עכשיו באמצעות טופס יצירת הקשר בצד ימין למעלה או בטלפון : 03-5608877, 052-4545555 – ונשמח לעמוד לשירותכם.