הפחתת מזונות ילדים
בבואם של בתי המשפט לפסוק מזונות ילדים, או לאשר הסכמי גירושין העוסקים במזונות הילדים, מנסים השופטים להתחקות אחר הצרכים של הילדים ביום מתן פסק הדין, אך גם תוך ראיה עתידית. עם זאת, בתי המשפט אינם יכולים לצפות שינויים משמעותיים בצרכי הילדים בעתיד, או תמורות כלכליות שונות מבחינת האב הנושא בתשלומים. לדוגמא, בעת פסיקת מזונות ילדים, לא ניתן לצפות את פיטוריו של האב מעבודתו או כאשר האב הופך לנכה ואינו מסוגל לעבוד. אי לכך, פעמים רבות מוגשות לפתחם של בתי המשפט לענייני משפחה תביעות אשר עניינן הינו הפחתת מזונות ילדים (קראו עוד על עד מתי משלמים מזונות).
על פי הפסיקה, דמי מזונות ילדים לא ישונו בנקל. רק שינוי נסיבות מהותי יכול להביא להפחתת מזונות הילדים. הנטל להוכחת שינוי הנסיבות המהותי מונח על כתפיו של הטוען לו, דהיינו על האב. שינוי נסיבות מהותי חייב להיות נוגד מהותית את הנסיבות הרלוונטיות אשר הביאו לפסיקת המזונות מלכתחילה. לאמור, לא די בשינוי נסיבות אשר היה אפשר לצפותו מראש, כגון נישואין שניים של האב, אלא יש להוכיח כי שינוי הנסיבות הנטען בלתי צפוי ומציב את האב במקום של חוסר כלכלי עצום.
התנאים לקבלת תביעה להפחתת מזונות
למעשה, ההלכה הפסוקה הגדירה שלושה תנאים מצטברים אשר בגינם יהיה נכון להפחית את דמי מזונות הילדים. ראשית, על האב מוטל להוכיח כי לא יהיה זה צודק להשאיר את שיעור התשלום על כנו משום שבעקבות שינוי הנסיבות מדובר בתשלום שאיננו צודק לחלוטין; שנית, האב נדרש להוכיח כי הצדדים השאירו פתח לשינוי דמי המזונות (במשתמע או במפורש); שלישית, המבקש את הפחתת דמי המזונות חייב להוכיח כי פעולותיו נעשו מתוך ניקיון כפיים ובתום לב.
במקרים מסוימים, האב מתחייב בהליך גירושין כי לא יתבע בעתיד את הפחתת המזונות. התחייבות זו איננה מונעת את האב מלהגיש לבית המשפט במועד מאוחר יותר (בעקבות שינוי נסיבות מהותי) תביעה להפחתת מזונות. עם זאת, יש בהתחייבות מסוג זה כדי להגביר את כובדו של נטל ההוכחה המונח על כתפיו של האב. במילים אחרות, הלכה פסוקה היא כי התחייבות מסוג זה מעידה כי שסכום מזונות הילדים נקבע בין הצדדים בבחינת הסדרים נוספים הנוגעים לגירושין (לדוגמה, התחייבות האישה לקבל את גטה או ויתורים דומים).
אחת הטענות הנפוצות בתביעות להפחתת מזונות ילדים היא שינוי הרכב משפחתי. לדוגמה, האב יכול לטעון כי לאחר הפרדה נולד לו ילד נוסף והוא חייב גם במזונותיו. עם זאת, הלכה פסוקה היא כי אין בשינוי הרכב משפחתי כדי להביא להפחתת מזונות הילדים הואיל ובעת החתימה על הסכם הגירושין היה צפוי שהאב יינשא בשנית. על כל פנים, מדובר בראיה אחת מתוך מכלול הראיות בעניין הפחתת מזונות, וכל מקרה נבחן לגופו.
ילד מרדן
כפי שמתקיים קשר הדוק בין משמורת ובין מזונות, כך עלול קטין לאבד את זכותו למזונות אם איננו מעוניין לקיים קשר עם אביו. במקרים אלו, רשאי האב לטעון כי מדובר בילד מורד, ועל כן אין הוא חייב בתשלום מזונותיו. בתי המשפט נוטים לבחון סוגיות אלו בקפידה, ורק במקרים שיוכח כי הקטין מסרב לפגוש את האב ללא סיבה הוא עלול להפסיד את מזונותיו.
ההלכה הפסוקה קבעה בעבר כי אין לשפוט את מעשיו של קטין באותם המשקפיים שמעשי בגירים נבחנים בהם. זאת ועוד, הפחתה או ביטול של דמי מזונות עבור קטין אינה פוגעת ישירות במזונות אחיו.
יש לכם שאלה בענייני מזונות? זקוקים ליעוץ? פנו עכשיו באמצעות טופס יצירת הקשר בצד ימין למעלה או בטלפון : 03-5608877, 052-4545555 – ונשמח לעמוד לשירותכם.