מי הם הידועים בציבור?
המונח "ידועים בציבור" הוא מושג משפטי אשר מכיר בקשר הזוגי של בני זוג כקשר המבוסס על חיים משותפים בלי לבוא בברית הנישואין. בישראל חיים כיום עשרות אלפי זוגות ידועים בציבור, ואף שמדובר במונח שהוא למעשה פרי הפסיקה, אפשר למצוא לו ביטויים בכמה חוקים, כגון חוק הביטוח הלאומי או חוק הירושה. פעמים רבות חותמים בני זוג ידועים בציבור על הסכם חיים משותפים הקרוי גם "נישואי חוזה".
על פי ארגון "משפחה חדשה", 45 אחוזים מהזוגות הידועים בציבור בישראל הסדירו את הקשר הזוגי ביניהם בהסכם. עם זאת, אין זה אומר כי יתר הזוגות אינם זכאים לזכויות משותפות. ההלכה הפסוקה קבעה כי בחינת היות בני הזוג ידועים בציבור נעשית על ידי התחקות אחר שני מרכיבים עיקריים: ניהול משק בית משותף וחיי משפחה.
לא אחת נדרשים בתי המשפט לענייני משפחה לבחון את היות בני הזוג ידועים בציבור. לדוגמה, פעמים רבות נבחנת סוגיית הידועים בציבור במסגרת חלוקת ירושה או בענייני רכוש (כגון חלוקת זכויות בדירה משותפת לאחר חיים בזוגיות ללא נישואין במשך שנים).
נטל ההוכחה להתקיימות קשר של ידועים בציבור מוטל על כתפיו של הטוען לו. טוען זה חייב להוכיח בבית המשפט כי בין הצד השני ובינו התקיימו שני תנאי היסוד היושבים בלבה של הגדרת הידועים בציבור (חיי משפחה ומשק בית משותף). להבדיל מברית נישואין, אשר אפשר להוכיח אותה באמצעות תעודת נישואין או רישום במשרד הפנים, עמידה בנטל הוכחת ידועים בציבור מורכבת יותר.
לדוגמה, אפשר להביא עדים אשר הכירו את בני הזוג ויכולים להעיד כי השניים חיו תחת קורת גג אחת במשך תקופה וניהלו משק בית משותף. דרכים נוספות להוכיח את קיומו של קשר ידועים בציבור הן חשבונות בנק, ילדים משותפים וכדומה. עורכי דין המתמחים בדיני המשפחה ממליצים לבני זוג ידועים בציבור להסדיר את זכויותיהם המשותפות בהסכם ממון או הסכם חיים משותפים. הסכמים אלו יכולים למנוע את בני הזוג מלהידרש להליכים משפטיים מסובכים וכואבים. עם זאת, כפי שנאמר לעיל, גם אם אין חוזה ערוך ומסודר בין הצדדים, אפשר להוכיח קשר של ידועים בציבור בבית המשפט על ידי ראיות ועדויות מתאימות.
מהם חיי משפחה?
קיום חיי משפחה משותפים הוא התנאי הראשוני אשר יש להוכיח בבית המשפט. הלכה פסוקה היא כי חיי משפחה הם מערכת יחסים של אהבה, אמון הדדי, הערכה, שותפות גורל ואינטימיות. למעשה, מדובר בחיים משותפים הזהים לאלו של בני זוג אשר באו בברית הנישואין, רק ללא אישור הסמכות הדתית או האזרחית המתאימה.
מהו משק בית משותף?
בן הזוג הידוע בציבור אשר טוען להתקיימות של קשר זה צריך להוכיח בבית המשפט גם את קיומו של משק משותף בינו ובין בן זוגו. משק משותף זה צריך לכלול מזון, לינה, הלבשה, קורת גג אחת וכדומה. אין מדובר במשכורות שוות או בתרומה זהה מבחינה כלכלית (כשם שיחסי הכוחות הכלכליים בין בני זוג נשואים אינם שווים בכל מקרה). לדוגמה, ידועה בציבור יכולה לטעון כי אמנם לא תרמה תרומה שווה לחשבון הבנק המשותף, אך במשך השנים דאגה למשק הבית או לגידול ילדיהם של בני הזוג.
חריגים לחוק
מערכת המשפט הישראלית מכירה בכך כי המונח "ידועים בציבור" מבטא קשר מורכב אשר נסיבות רבות לו. לעתים מדובר בקשר האסור מבחינה דתית (דוגמת אלמנה וכוהן) ופעמים אחרות עסקינן בבני זוג אשר אינם בוחרים להתחתן מסיבות אידאולוגיות שונות.
כל מקרה בעניין ידועים בציבור נבחן לגופו, והלכות בתי המשפט קבעו קריטריונים שונים להכרה בבני זוג כידועים בציבור. לדוגמה, בית המשפט הכיר בעבר בבני זוג בתור ידועים בציבור גם במקרים שאחד הצדדים היה נשוי בו בזמן לבן זוג נוסף או במקרים שהצדדים לא חיו תחת קורת גג אחת. במילים אחרות, מדובר בעניין מורכב ביותר המצריך ייעוץ משפטי מטעם עורכי דין מתמחים בתחום. לפיכך חשוב לנהל הליכים אלו בחכמה, כדי למנוע פגיעה עתידית בזכויותיכם.
יש לכם שאלה בענייני ידועים בציבור? זקוקים ליעוץ? פנו עכשיו באמצעות טופס יצירת הקשר בצד ימין למעלה או בטלפון : 03-5608877, 052-4545555 – ונשמח לעמוד לשירותכם.