משמורת
סוגיות העוסקות במשמורת ילדים הינן סוגיות משפטיות מורכבות אשר לעולם אינן פשוטות. העיקרון העומד מאחורי פסיקות בתי המשפט בנושאי משמורת הינו עיקרון טובת הילד. כמו כן, פעמים רבות מתנגש עיקרון טובת הילד עם עקרונות חשובים לא פחות כגון רצון הילד או רצון ההורה אשר המשמורת לא תיוותר בידיו. על פי רוב, למרות ההתקדמות בפסיקה מבחינה המשמורת המשותפת, משמורת הילדים תיקבע בידי בן זוג אחד, בעוד ההורה השני יזכה להסדרי ראיה.
במרבית המקרים תוענק משמורת הילדים לאם, אך בתי המשפט פסקו לא אחת משמורת ילדים בידי האב. סוגיות בתחום המשמורת עוסקות גם בתחומים נוספים כגון זכותו של ההורה לקבוע החלטות בדבר אופן חינוכו של הילד, חובתו של ההורה לדאוג לצרכיו של הקטין, שמירה על הקשר בין הקטין לבין ההורה שאינו משמורן ועוד.
בפועל, מתנגש העיקרון הזה עם עקרונות מהותיים לא פחות, כמו למשל רצון הילד עצמו, אולם ברוב המקרים משמורת לילדים ניתנת לאחד ההורים, לרוב האם, כשההורה השני זוכה להסדרי ראייה, וזאת על אף ההתקדמות הניכרת בפסיקה בנוגע למשמורת משותפת.
כיום, עם נטיית המערכת המשפטית להגדיל את אחריות האב בענייני ילדיו, קיימים גם מקרים בהם פוסקים בתי המשפט כי המשמורת תעבור לידיו. גם אם המשמורת אינה עוברת לידי האב, האחריות על עתידו, חינוכו, מקום מגוריו ובריאותו של ילדם חלה עליהם, וככזו, החלטות בנושאים אלו צריכות להיות משותפות לשני ההורים, ולא רק להורה שהוא המשמורן.
אם קיימת מחלוקת בסוגיית ההורה המשמורן, תעבור הסמכות המשפטית לידי בתי הדין הרבניים ובתי המשפט לענייני משפחה, שיקבעו מי יהיה ההורה המשמורן.
כאמור, המערכת המשפטית פועלת לעירוב שני ההורים באחריות ההורית, בהיותם שניהם אפוטרופוסים טבעיים של ילדם, וחלה עליהם האחריות כלפי ילדם, כמו שמירה על קשר עם הקטין לבין ההורה שאינו משמורן, דאגה לצרכיו של הילד וקבלת החלטות משותפות בנושאים מהותיים.
כשבני זוג מצויים בהליכי פרידה או גירושים, הם יכולים לקבוע ביניהם הסדרים בנוגע למשמורת הילדים בתוך הסכם הגירושין. אולם חשוב לזכור כי גם הסדר הגירושים תלוי באישורה של ערכאה משפטית מוסמכת, ובתי המשפט ובתי הדין הרבניים, בבואם לאשר הסכמים הנוגעים לקטינים, יבחנו תמיד האם ההסכם תואם את עיקרון טובת הילד.
משמורת על קטינים הינה גם משמורת משפטית במסגרתה ההורים הינם האפוטרופוסים הטבעיים של הקטינים ועליהם האחריות כלפי הילדים מבחינה משפטית. לדוגמא: הליכים משפטיים בעניינו של הקטין יוגשו באמצעות הוריו.
בני זוג אשר נמצאים בהליכי פרידה או גירושין יכולים לקבוע הסדרים בדבר משמורת הילדים במסגרת הסכם הגירושין. הסכם גירושין זה תלוי גם הוא באישורה של ערכאה משפטית מוסמכת. בתי המשפט ובתי הדין הרבניים, בבואם לאשר הסכמים הנוגעים לקטינים, בוחנים האם ההסכם תואם את עיקרון טובת הילד. במידה ואכן טובת הקטינים משתקפת מן ההסכם, יינתן להסכם אישור של פסק דין.
משמורת ילדים – קטינים:
במקרים בהם ישנה מחלוקת בין ההורים לגבי משמורת הקטינים, נתונה הסמכות לקבוע את המשמורת לבית המשפט או לבית הדין הרבני. במקרים אלו, בתי המשפט רשאים להסתייע בגורמים מקצועיים כגון פסיכולוגים ופקידי סעד, ופסיקתם תבחן את טובת הילד כעיקרון מוביל וראשוני.
כאמור, סוגיות העוסקות המשמורת קטינים הן סוגיות מורכבות ורגישות, במיוחד אם מדובר בקטינים מתחת לגיל שש, אז עולה השאלה האם לפעול לפי חזקת הגיל הרך, שהיא למעשה מתן משמורת אוטומטית לאם, או להתחשב במגוון נתונים נוספים, כפי שהמליצה וועדת שניט ולבחון מהי באמת טובת הילד.
או למשל, האם בחירת המוסד החינוכי של הילד יכולה להתבצע ללא הסכמת ההורה שאיינו משמורן, וכיצד ניתן להתמודד עם מצבים בהם הקטין כבר החל ללמוד במסגרת חדשה, והאם יהיה נכון לנתק אותו מסביבה זו, רק משום שההורה השני לא נתן את הסכמתו לצעד זה,
דוגמה נוספת היא מצב בו ההורה המשמורן רושם את הקטין לקבלת טיפול פסיכולוגי, זאת ללא הסכמתו או ידיעתו של ההורה שאיננו משמורן.
האם נכון יהיה להפסיק את הטיפול של הילד רק בגלל הסמכות המשפטית שלא מומשה, וכיצד בכלל ניתן להמנע ממצבים כאלו בעתיד?
מסיבות אלו ואחרות, חשוב מאד לקבלת ייעוץ משפטי מטעם עורכי דין המתמחים בתחום ואשר יכולים לסייע להורה לזכות במשמורת על ילדיו ולדאוג להמשך רווחתו האישית והכלכלית, ובמקרים בהם עולים חילוקי דעות, לקבוע הסדרי ראייה רחבים להורה שאינו משמורן ולסייע בקביעת עניינים מהותיים נוספים הקשורים החיי הקטין, כמו מעבר מקום מגורים, עניינים הנוגעים לחינוך, בריאות וכדומה.
יש לכם שאלה בענייני משמורת ילדים? זקוקים ליעוץ? פנו עכשיו באמצעות טופס יצירת הקשר בצד ימין למעלה או בטלפון : 03-5608877, 052-4545555 – ונשמח לעמוד לשירותכם.
קראו עוד בתחום:
שיקולים בקביעת משמורת ילדים
מהם השיקולים העומדים בפני בית המשפט בבואו לפסוק בנוגע למשמורת ילדים?
עיקרון טובת הילד
מהו עקרון טובת הילד? כיצד בית המשפט בוחן את טובת הילד והאם ישנו קשר בין רצון הילד לטובתו?
הסדרי ראיה
מהם הסדרי ראייה? כיצד קובע בית המשפט את היקף הסדרי הראייה? אימתי ישונו הסדרי הראייה?
משמורת משותפת
מהי משמורת משותפת? אימתי יקבע בית המשפט את משמורת הילדים בתור משמורת משותפת? מהם יתרונותיה ומהם חסרונותיה?
הפרת הסדרי ראיה
מהי הפרת הסדרי ראייה? כיצד האב צריך לפעול כאשר האם מפרה את הסדרי הראייה? איך יש להתמודד עם הפרת הסדרי ראייה מצד האב?
אמנת האג – חטיפת ילדים
מהי אמנת האג? כיצד יש לפעול לאחר מקרה של חטיפת קטין לארץ זרה?
אפוטרופוס לרכוש ולגוף עבור חסוי
מהי אפוטרופוס? כיצד מוגשת בקשה למינוי אפוטורפוס?
מסוגלות הורית
מהי בדיקת מסוגלות הורית? אימתי יופנו הצדדים לבדיקת מסוגלות הורית ומהי משמעותה מבחינת משמורת הילדים?
הגירה לאחר גירושין
כיצד יש לבצע הגירה לאחר גירושין? האם יש הגבלות על עניין זה ומה בדבר משמורת הילדים והסדרי הראייה?
הלכת הגיל הרך, מהי?
מהי הלכת הגיל הרך? כיצד משפיעה הלכה זו על סוגיות העוסקות בענייני משמורת ילדים?
פונדקאות בישראל – המצב המשפטי
סוגיית הפונדקאות על היבטיה המשפטיים הינה סוגיה אתית ומשפטית סבוכה ביותר, אשר מורכבת משיקולים רבים ומורכבים.
ההבדל בין משמורת לאפוטרופסות
הורים רבים מתקשים להבין את הקו הדק שמפריד בין המונחים "משמורת" לבין "אפוטרופסות". לפניכם, הסבר מפורט על ההבדל בין משמורת לאפוטרופסות
ועדת שניט – המשמעות וההשלכות על משמורת ילדים בישראל
סקירה על ועדת שניט, המלצותיה ומסקנותיה והשלכות המלצות אלו על ההורים בנוגע למשמורת ילדים
משמורת ילדים – דגשים משפטיים
תחום משמורת הילדים דורש בחינה מדוקדקת ורגישה, כאשר במרכז נמצאים הילד וטובתו, זאת לאחר שהוריו החליטו להיפרד או להתגרש. לפניכם, הסבר ודגשים משפטיים בעניין משמורת ילדים
איך נקבעת טובת הילד לצורך משמורת ילדים?
למרות שהתפיסה הרווחת היא שברור שכל הורה רוצה בטובת ילדו, לעתים שיקולים כמו מחלוקות וסכסוכים משפיעים על יכולת השיפוט והאובייקטיביות של ההורים וכאן נדרשת התערבות משפטית.
מינוי אפוטרופוס לרכוש – מקרה בוחן
להלן מקרה בוחן לצורך הבנת המונח אפוטרופוס לרכוש ובחינת התנאים הדרושים לקבלת מינוי אפוטרופוס לאדם שאינו כשיר לבצע הליכים משפטיים משמעותיים עבור עצמו
תביעת אבהות: היבטים מהפן הגברי
ישנם לא מעט מקרים בהם תביעת האבהות מגיעה דווקא מצידו של האב, שכן מעוניין להכיר באבהותו ולהתחייב לתפקידו כאב, כולל תשלום מזונות.
תקדימים ופסיקות בענייני גניבת זרע
להלן פסקי דין תקדימיים שנפסקו בבתי המשפט הישראליים בענייני גניבת זרע, מזונות לאחר גניבת זרע וכדומה
מזונות במשמורת משותפת – הדין והפסיקה
משמורת משותפת, בניגוד לסברה רווחת, לא גורעת מהחובה המוטלת על האב לשאת במזונות ילדיו. יחד עם זאת, בהתקיימה אכן רשאי האב לעתור להפחתה בשיעור המזונות